• Mine damer og herrer: Vi har ham! slik startet USA administrator i Irak , Paul Bremer, presse-konferansen i Bagdad kl. 13.15 norsk tid.

NTB og Krister Hoaas

Bekreftelsen kom etter at en rekke irakiske kilder i løpet av formiddagen hadde meldt at den irakiske eks-presidenten var pågrepet i hjembyen Tikrit.

Saddam Hussein ble pågrepet i byen Abbuar, sør for Saddams hjemby, Tikrit, lørdag kveld. Ca. 600 soldater deltok i operasjon "Red Dawn" som dro ut etter tips. Ca. kl. 20.00 ble Hussein tatt av amerikanske soldater.

-Ingen ble skadet. Ikke et eneste skudd ble avfyrt. Saddam Hussein er tatt til fange og samarbeider, sa general Ricardo Sanchez på pressekonfernasen i Bagdad.

Eks-diktatoren ble funnet i et "hull" under et et gårdshus. På stedet ble det også funnet to autoamtvåpen av typen AK-47 og 750.000 USD, fortalte Sanchez.

Saddam Hussein skal være uskadd og ved god helse.

— Pågripelsen av Saddam Hussein i går kveld er meget velkommen, sa Blair.

Nyheten ble først offentliggjort av det iranske nyhetsbyrået IRNA som siterte den irakiske kurdiske lederen Jalal Talabani. En annen kurdisk leder bekreftet like etter nyheten overfor Reuters.

Amerikanske kilder hadde tidligere sagt til CNN at flere høyprofilerte irakere er arrestert under et raid i Tikrit, som ligger nord for Bagdad.

Feiret

Vanlige irakere samlet seg søndag i Bagdads gater og skjøt i luften etter at nyheten ble kjent. Mange av dem kjørte rundt i bilene sine og blåste med hornet. Andre skjøt skuddsalver i luften.

I den nordlige byen Kirkuk ble også gatene raskt fylt av tusenvis av feirende mennesker. Lignende scener utspant seg i den sørlige byen Basra.

Dusør

Saddam Hussein står øverst på USAs liste over ettersøkte irakere, og det er lovet en dusør på 25 millioner dollar, tilsvarende 170 millioner kroner, til den som fanger ham - død eller levende.

Ifølge amerikanske tjenestemenn har han greid å holde seg på frifot ved å skifte oppholdssted med få timers mellomrom.

Pågripelsen av Saddam er en stor seier for USA, og ikke minst en moralsk opptur for de amerikanske soldatene i Irak.

Tilhengere av Saddam mistenkes for å stå bak flere av angrepene mot okkupasjonsmakten, og det spekuleres i om Saddam selv har gitt ordre til en motstandsgerilja.

Saddam Hussein oppholdt seg i et jordhull under et gårdshus da han ble tatt til fange.
REUTERS
På videoen ble det blant annet vist at Husseins tenner ble kontrollert.
REUTERS
Video av en tydelig sliten Sassam Hussein ble vist frem for pressen.
REUTERS
FØR OG ETTER: Saddam Hussein slik ha så ut ved pågripelsen (t.v.) og etter barbering og vask.
REUTERS