Det er andre gang Iraks president Saddam Hussein taler til nasjonen siden krigens utbrudd. Talen ble omtalt som "viktig og historisk", men inneholdt stort sett de vanlige frasene.

Saddam brukte mye tid til å gå igjennom bakgrunnen for krigen, slik han ser den.

— Vi har forsøkt å vise god vilje, så mye tålmodighet. Men nå viser den amerikanske og britiske administrasjonen, hjulpet av sionistene, sitt sanne ansikt. Invasjonsstyrkene har vist sine onde hensikter, tordnet Saddam.

— Dere irakiske helter vil bli vinnere. Seieren er svært nær. De neste dagene blir avgjørende. Gud har beordret oss til kutte strupene til våre fiender, og det vil vi gjøre, sa den irakiske lederen.

Saddam avsluttet talen med å liste opp en rekke offiserer som skulle ha utmerket seg i krigen. Han nevnte byene Umm Qasr og Basra spesielt, der de hardeste kampene har vært i helgen. Det kan tyde på at talen har blitt tatt opp i dag, eller i hvert fall nylig.

Krigen mellom Irak og den USA-ledede koalisjonen er nå inne i sitt femte døgn. Gårsdagens ble den vanskeligste hittil for de amerikanske og britiske styrkene. Ifølge BBC World News mistet syv amerikanske soldater livet i harde kamper sør for Bagdad. I tillegg kom altså tv-bildene av minst fem amerikanske krigsfanger.

Marita Aarekol

Den britiske statsministeren Tony Blair sier at krigen må fortsette, til tross for at hans styrker har mistet minst 16 soldater hittil. De fleste er drept i ulykker, i tillegg til at to omkom da et Tornado jagerfly ble skutt ned av en amerikanske rakett.

Mest dramatisk er situasjonen i millionbyen Basra i Sør-Irak, som er beleiret av koalisjonsstyrkene. Byen har vært uten vannforsyning og elektrisitet siden fredag, melder Røde Kors. Angriperne har møtt hardere motstand enn de ventet i byen, som i hovedsak er befolket av sjiamuslimer som i lang tid har vært undertrykket av Saddam Hussein.

Andre viktige hendelser i dag:

  • — 62 personer er drept og mer enn 400 skadd det siste døgnet, sier Iraks informasjonsminister Mohammed Saeed al-Shahaf.

30 personer skal ha blitt drept i Babel, og 14 i Basra.

  • Bagdad ble rammet av nye angrep. Eksplosjoner ble hørt både om morgenen og ettermiddagen.
  • Irakisk TV viste bilder av et amerikansk Apache-helikopter som Bagdad hevder ble skutt ned 80 kilometer sør for Bagdad. Irak hevdet at to helikoptere er skutt ned. En amerikansk militærtjenestemann bekreftet at et Apache-helikopter var tapt i Irak.
  • Amerikanske marineinfanterister slet fortsatt med å ta kontroll over strategisk viktige bruer i byen Nassiriya i Sør-Irak, ifølge Reuters.
  • Væpnede irakere bød på motstand for amerikanske styrker i oljefeltet Rumaila i Sør-Irak. USA ble tvunget til å erklære området for utrygt.
  • Den irakiske havnebyen Basra ble utsatt for nye bombeangrep, ifølge en korrespondent for TV-kanalen al-Jazeera.
  • Byen Mosul i Nord-Irak ble utsatt for nye, omfattende luftangrep, ifølge en Reuters-korrespondent i området.
  • Det første flyet med amerikanske soldater som er blitt såret i krigen mot Irak, landet på den tyske flystasjonen Ramstein.