Den amerikanske bilprodusenten General Motors (GM) bekrefter at selskapet selger Saab til nederlandske Spyker.

En pressemelding om salget ble tirsdag kveld lagt ut på General Motors’ nettsider.

— General Motors og Spyker Cars NV bekreftet i dag at de har inngått en bindende avtale om salg av Saab Automobiles AB, heter det i meldingen.

400 millioner euro

— Dagens kunngjøring er gode nyheter for Saab-ansatte, Saab-forretninger og leverandører, gode nyheter for millioner av Saab-kunder og fans over hele verden, sa John Smith, GMs visepresident for planlegging og allianser, i meldingen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er prisen Spyker betaler til General Motors 400 millioner dollar, tilsvarende 2,3 milliarder kroner. Av dette betaler selskapet 74 millioner dollar kontant, mens resten betales i form av aksjer med lavest prioritet.

Salget avhengig av at den svenske regjeringen garanterer for et lån på 400 millioner euro (3,2 milliarder kroner) i Den europeiske investeringsbanken. Den svenske regjeringen bekreftet på en pressekonferanse tirsdag kveld at en slik garanti blir gitt.

Arbeidet hardt

Ifølge pressemeldingen fra GM har selskapet sammen med Spykers og den svenske regjeringen «arbeidet meget hardt og kreativt» for å komme fram til avtalen.

Meldingen fra GM kom etter at det i flere timer tirsdag flommet av rykter om at en avtale var inngått. Rykter om det samme har imidlertid herjet også ved tidligere anledninger, uten å vise seg å være reelle, og derfor ble de betraktet med visse reservasjoner.

Som en del av avtalen skal nederlandske Spyker opprette et nytt selskap, kalt Saab Spyker Automobiles, som skal føre Saab-merket videre.

Salget skal være gjenstand for de vanlige prosedyrene og formalia før det er endelig avsluttet, inkludert godkjenning fra den svenske regjeringen og godkjenning av retten.

— Andre betingelser og spesielle vilkår vil bli gjort kjent etter hvert, heter det i pressemeldingen.

Sveriges regjering

Under forutsetning av at man handler raskt, venter partene at hele salget vil være gjennomført i midten av februar, skriver GM i pressemeldingen.

De aktivitetene som er igangsatt for å avvikle Saab vil bli stoppet øyeblikkelig og inntil salget er gjennomført.

GMs sjef i Europa, Nick Reilly, sier at GM hele tiden har hatt et håp om å finne en løsning for Saab og unngå at selskapet ble slått konkurs.