General Motors (GM) vil ha støtte fra den svenske staten før den amerikanske bilprodusenten eventuelt selger Saab. For de ansatte fortsetter usikkerheten.

GM leverte sine planer for omstrukturering av selskapet til amerikanske myndigheter tirsdag. Der kommer det fram at GM ikke har til hensikt å fortsette som eier av Saab.

– Med mindre svenske myndigheter trer støttende til, så vil Saab være konkurs så tidlig som denne måneden, sa GMs toppsjef Rick Wagoner på en pressekonferanse tirsdag kveld.

GM opplyser at det haster med tanke på å redde Saab og at behovet for frisk kapital er omfattende.

Den kriserammede bilgiganten mener derfor at den svenske staten må gå inn med penger før det kan bli aktuelt å selge Saab.

GM foreslår også at Saab blir et selvstendig selskap fra og med januar 2010.

Krever handling Sveriges regjering har tidligere uttalt at det ikke vil bli aktuelt å gå inn med pengestøtte for å redde Saab.

Opposisjonen mener imidlertid at regjeringen nå må tre støttende til for å redde arbeidsplasser og sette en stopper for usikkerheten som råder blant de Saab-ansatte.

– Dette innebærer fortsatt usikkerhet for Saab og flere tusen ansatte i Trollhättan. Det legger et ekstra press på regjeringen, sier Tomas Eneroth, næringspolitisk talsmann for Socialdemokraterna.

KLASSIKER: Saab - slik vi kjenner den.

Usikker ordfører Ordfører i Trollhättan der Saabs fabrikk ligger, Gert-Inge Andersson, påpeker at GM lenge har vurdert å gjøre det svenske datterselskapet selvstendig for enklere å kunne selge det.

– Det finnes både positive og negative sider ved å gjøre Saab selvstendig. Det viktigste er uansett at Saab finner en måte å utvikle modellene sine på. Jeg er imidlertid usikker på om dette er veien å gå, sier Andersson.

– Sprer risikoen Matts Carlsson, bilanalytiker hos Göteborg Management Institute, mener GM har kommet fram til en finurlig løsning.

– For GMs del innebærer dette en form for risikospredning. Det er likevel tvilsomt om alle leverandører vil være med på dette, sier Carlsson.

Han er imidlertid tilhenger av at Saab blir et uavhengig selskap neste år og tror det kan føre til flere arbeidsplasser i Trollhättan.

REBECCA COOK/REUTERS
SCANPIX