Charge d'Affaires ved ambassaden i Beirut, Tryggve Gjesdal, forteller om de dramatiske scene som utspant seg da de ansatte ved ambassaden skulle registrere nordmenn til busstransporten ut av det krigsrammede Libanon. Flere enn ventet møtte opp og mange av dem som møtte opp hadde ikke tidligere vært i kontakt med ambassaden.

– Vi opplevde dramatiske scener og vanskelige forhandlinger under registreringen. Vi valgte å prioritere folk med norsk pass, forteller Tryggve Gjesdal til NTB.

I siste minutt slapp han likevel på en jente med libanesisk pass, men med gyldig oppholdstillatelse i Norge og bosted i Hordaland.

– Jenta hylgråt og faren hennes hadde norsk pass, sier Gjesdal.

Stormet kontoret

Han forteller videre at en ung mann var misfornøyd med den plassen han hadde fått i køen og stormet kontoret der de UD-ansatte foretok registering og sjekk av papirer.

– Folk var veldig ivrige på å komme seg ut av Beirut, sier han.

Før registreringen hadde ambassaden fått beskjed om å prioritere en gruppe på mellom sju og ti islendinger. Da bussen ble fylt opp av nordmenn, viste det seg etter hvert at det ikke ble plass til islendingene.

– De var fryktelig misfornøyde. Men vi måtte prioritere norske borgere. Utrolig nok var det akkurat plass til alle de norske borgerne, sier en tydelig sliten Charge d'Affaires ved ambassaden.

Lover godt

Tryggve Gjesdal er mer optimistisk enn tidligere når det gjelder kjøreturen for de mellom 210 og 220 nordmennene på vei til Syria. Turen karakteriseres av UD som farefull, men meldinger fra en tysk-østerrisk-sveitsisk konvoi som kjørte søndag morgen, gir gode utsikter til en kortere og lettere tur enn fryktet.

Vi har fått meldinger om at denne konvoien ble sluppet raskt over grensen og at de kun brukte seks timer på å nå Syria. Dette lover godt, sier Gjesdal.