– Jeg så at han ble halshogget. Det var grusomt. Jeg skalv og trodde selvsagt at jeg var nestemann, forteller Daniele Mastrogiacomo.

Journalisten ble sluppet fri mandag og skal være i god behold. Han skal ha blitt tatt hånd om på et sykehus i Lashkar Gah, hovedstaden i Helmand-provinsen sør i landet.

– Jeg er veldig glad. Jeg takker dere alle. Jeg visste dere ikke ville svikte meg, og det ga meg styrke og mot, sa Mastrogiacomo til avisa La Repubblica. – Dette er det vakreste øyeblikket i mitt liv, tilføyde han.

Det var Italias statsminister Romano Prodi som opplyste at 52 år gamle Mastrogiacomo var løslatt. Prodi sa det hadde vært vanskelig å få journalisten sluppet fri, og at detaljer om hva som skjedde, vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt.

Mastrogiacomo forteller selv at han sov 15 ulike steder under svært kummerlige forhold. Hender og føtter var bundet, og han måtte gå flere kilometer i ørkenen. Men han sier også at kidnapperne delte både mat og tepper med ham.

Ifølge Taliban-kommandanten mulla Dadullah ble Mastrogiacomo, som arbeider for La Repubblica, løslatt i bytte mot fem fengslede Taliban-medlemmer, men dette er ikke bekreftet fra annet hold. Gisseltakerne hadde truet med å drepe journalisten og stilte en rekke krav.

Taliban har beskyldt Mastrogiacomo for å ha spionert for de britiske styrkene i landet.

Journalisten kommer til den afghanske hovedstaden Kabul torsdag, og vil derfra reise hjem til Italia, melder BBC.

LØSLATT: Den italienske journalisten Daniele Mastrogiacomo snakker i telefonen etter at to uker i fangenskap i Afghanistan. Til høyre lege Gino Strada.
HO