• Flyet kom like til venstre for meg. Det var så nært at jeg kunne sett ansiktene til dem som satt der inne.

Det forteller Øystein H. Grimstad (55) fra Bergen. Han var øyenvitne til at et passasjerfly dundret inn i Pentagon. En helt vanlig tirsdag morgen var i løpet av noen sekunder forvandlet til et skrekkens scenario.

Bush talte på radio

— Jeg satt i bilen på vei til jobb. Det var som vanlig kø da jeg svingte av motorveien, forteller Grimstad.

Han jobber i Det internasjonale pengefondet, og har bodd i USA i 26 år. Klokken 10.10 i går formiddag satt han i bilen bare noen hundre meter fra Pentagon.

— Jeg hørte på radioen. Programmet ble avbrutt da president Bush skulle tale til folket. Etter talen fortsatte det vanlige programmet. Så kom flyet...

Hvite hus

Grimstad forteller at jumbojeten fløy forbi ham på hans venstre side. Avstanden var under 100 meter.

— Jeg trodde først det var på vei til flyplassen. Nå må du rette opp flyet, ellers så ender det med katastrofe, tenkte jeg. Men det skjedde ikke. Det fortsatte bare rett mot Pentagon.

Jumbojeten dundret inn i verdens største kontorbygning. Grimstad og andre bilister var skrekkslagne vitner til den voldsomme eksplosjonen.

— Jeg har hørt noen si at det var et lite fly. Det er helt feil. Det var stort og hvitt med røde striper. Jeg kunne se alle detaljene. 46-åringen mener at det like godt kunne vært Det hvite hus som ble rammet av terrorangrepet.

— Flyet hadde riktig retning. Hadde det bare fortsatt ville det truffet Det hvite hus. Det er bare et par sekunders flyging fra Pentagon til presidentboligen.

Bøyd lyktestolpe

Grimstad forsto umiddelbart at styrten måtte ha fått fatale følger både for passasjerer og ansatte i forsvarsdepartementet. Røyken veltet ut av den skadde bygningen.

— Jeg parkerte bilen helt inne i veikanten slik at ambulanser skulle komme forbi. Først lurte jeg på om jeg skulle legge meg i dekning, men tenkte at det kanskje var noen som trengte hjelp.

Grimstad forlot bilen og løp ned gressplenen mot den brennende bygningen. Skadene var enorme.

— Bygningen var helt svart. Det brant forferdelig. En politimann kom løpende og ba meg gå tilbake til bilen. Det var ingenting jeg kunne gjøre.

Først da Grimstad var tilbake bak rattet satt han denne styrten i sammenheng med angrepet på World Trade Center.

— Det var jo åpenbart at det hadde skjedd med overlegg. På plenen, cirka 100 meter fra bygningen, så jeg en bøyd lyktestolpe. Flyet hadde meid den ned da det seilte inn mot målet, sier Grimstad.

Han forteller at sammenstøtet var så voldsomt at det ble slynget små vrakdeler utover hele området.

— Jeg måtte kjøre slalåm mellom dem for å unngå å parkere.

I går kveld var Grimstad svært rystet etter opplevelsen. I likhet med alle andre er han sjokkert over den vanvittige terroraksjonen.

— Reaksjonen kom først da jeg ble intervjuet på radio like etterpå. Da sprakk stemmen, forteller Grimstad.

ØYENVITNE: Øystein H. Grimstad fra Bergen så jumbojeten styrte inn i Pentagon.