Pinnevedistykkerslåtte hus, ødelagte biler og andre vrakrester etter tsunamien i Nord-Japan ble onsdag dekket av et tynt lag med hvit, tung snø.

Det uvanlig kalde været i området er blitt nok en bekymring for hjelpearbeidere, beboere og de rundt 550.000 menneskene som ble hjemløse på fredag.

I områdene Iwate, Miyagi and Fukushima, som var blant de verst rammede i naturkatastrofen, sank temperaturene til under null grader natt til onsdag. Torsdag skal tallene på gradestokken helt ned i fem minusgrader, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mangler mat

Mange av de hjemløse har siden fredag bodd i enkle, skrale skjul laget av vrakrester. Selv om redningsarbeidet har vært massivt, er det fortsatt områder av landet der ofrene etter jordskjelvet og tsunamien ennå ikke har fått hjelp.

Redningsmannskaper frykter nå at snøen skal skap store vanskeligheter for de mest utsatte av ofrene, spesielt de aller yngste og de aller eldste. Flere av de rammede områdene preges allerede av mat-, strøm-, telefon— og vannmangel.

Sjansen for å finne noen i live i ruinene av sammenraste hus, sank betraktelig med det kalde været.

Mangler hjertemedisin

Foreløpig er rundt 3600 mennesker bekreftet drept etter naturkatastrofene fredag. Minst 7500 er savnet, melder japanske myndigheter. Rundt 60.000 hjem er ødelagt, ifølge Voice of America.

De overlevende kjemper mot klokken for å få den hjelpen de trenger. 61-årige Toshiyuki Suzuki er blant dem.

Han mistet sin 91 år gamle far og 25 år gamle sønn da vannet flommet inn over byen Rikuzentakata. Nå frykter han for sin egen helse. Han er utstyrt med pacemaker, og tar syv ulike medisiner hver dag. Medisinene forsvant med flommen, og han vet ikke hvor han skal få tak i nye.

— Jeg har problemer med å gå og med hjertet mitt. Jeg trenger medisinene, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Setter inn vannkanoner

Mens redningsarbeidet pågår for fullt, jobbes det også intenst med å avverge en nedsmelting av atomkraftanlegget i Fukushima.

Rundt 180 ansatte ved anlegget – som allerede har fått heltestatus i Japan - prøver nå å fylle opp et basseng med vann for å unngå at brukte brenselstaver kommer i kontakt med luft, og dermed avgir radioaktivt materiale.

Nå har myndighetene bedt Tokyo-politiet om å sende vannkanoner opp til anlegget i et forsøk på å kjøle ned dette bassenget. Vannkanonen kan bli tatt i bruk allerede onsdag kveld, melder AFP.

De ansatte ble evakuert tidligere på onsdag på grunn av høye stråleverdier, men fikk komme tilbake da disse verdiene sank. De kan bli evakuert på nytt dersom verdiene stiger igjen.

— Hvis akutt strålefare hindrer arbeidet med kjøleanleggene, har man ikke annet valg enn å slippe rattet, lukke øynene og håpe det går bra. Det er en strategi som har små sjanser for å lykkes, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til NTB.