• Terroraksjon mot VM-tilskuere i Uganda. Somalisk selvmordsbomber kan stå bak. Minst 64 drept.

Kampala: Den somaliske islamistiske gruppen al-Shabaab mistenktes for å stå bak terroraksjonen der 64 mennesker ble drept søndag. Bomber eksploderte på to steder hvor folk så på VM-finalen i Ugandas hovedstad Kampala.

— En somalisk selvmordsbomber kan ha stått bak søndagens bombeeksplosjoner. Vi tror det er al-Shabaab som står bak, for de har lovet dette lenge, sier militærtalsmann Felix Kulaije.

Den islamistiske geriljagruppen al-Shabaab, som har bånd til al Qaida, kontrollerer rundt 80 prosent av Somalia og har innført streng sharialovgivning.

Uganda har fredsbevarende soldater i Somalia, og opprørerne i landet har gjentatte ganger angrepet de utenlandske styrkene.

Dette er åpenbart terrorisme

Politisjef Kale Kayihura

Rammet sportsklubb

  • Bombene var definitivt rettet mot VM-tilskuerne, sier den ugandiske politisjefen Kale Kayihura.

Eksplosjonene rammet en sportsklubb i den østlige delen av byen og en etiopisk restaurant. Ifølge politiet er til sammen 64 mennesker bekreftet døde, mens 65 er såret.

— Dette er åpenbart terrorisme, fastslår Kayihura.

Ifølge nettutgaven til avisen New Vision var det natt til mandag ubekreftede meldinger om eksplosjoner også i andre deler av hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under bildet

ÅSTEDET: På denne klubben feiret fotballfans VM-finalen.

Amerikaner drept

Tungt væpnede soldater sperret av området rundt den etiopiske restauranten etter angrepet. Spisestedet ligger i en bydel med mange puber som er populære blant fotballfans.

USAs ambassade i byen opplyser at én amerikaner ble drept i eksplosjonene, og politiet sier det er mulig at gjerningsmennene hadde som mål å ramme utlendinger.

En talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd beskriver angrepene som feige og sier president Barack Obama sørger over de døde.

— USA er rede til å bidra med enhver form for hjelp som Ugandas regjering måtte be om, understreker talsmannen.

Anklager Al-Shabab

Ingen hadde natt til mandag tatt på seg skylden for angrepene. Men politisjef Kayihura retter fingeren mot al Qaida og den islamistiske geriljagruppen Al-Shabab i Somalia.

Uganda har fredsbevarende soldater i Somalia, og opprørerne i landet har gjentatte ganger angrepet de utenlandske styrkene.

— Terrorisme er en moderne trussel. Dere kjenner regionen vi befinner oss i og vårt engasjement i Somalia, sa politisjefen til pressefolk ved den utbombede etiopiske restauranten søndag kveld.

Han pekte imidlertid også på opprørerne i den kristne gruppen Herrens motstandshær som mulige gjerningsmenn. De opererer i den nordlige delen av Uganda, langt unna Somalia.