SVs danske søsterparti fikk 13 prosent av stemmene i tirsdagens folketingsvalg, en framgang på hele 7 prosentpoeng fra forrige valg. Det gir partiet 23 representanter i det nye Folketinget, tolv flere enn i dag.

– Dansk SF har vært veldig tydelige på sitt verdibudskap og gjennomførte en veldig god valgkamp. SV har tette bånd til SF, og dette er en veldig inspirasjon for oss, sier Kristin Halvorsen til NTB.

– SF fikk veldig høy oppslutning blant unge, blant kvinner og blant velgere i de store byene, konstaterer Halvorsen som selv var på plass under partiets valgvake i København.

– De har markert seg godt når det gjelder velferdspolitikk, miljøpolitikk og alt det som SV står for i norsk politikk, påpeker hun.

At den danske venstresiden likevel kom til kort, og Venstreleder Anders Fogh Rasmussen dermed kan fortsette som statsminister, må de danske sosialdemokratene ta skylden for, mener Halvorsen.

– Bra innsats

Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg var tirsdag kveld til stede på Socialdemokraternes valgvake i København. Han mener partiet har gjort en god valgkamp.

– Vi konstaterer at den borgerlige regjeringen fortsetter, men det sosialdemokratiske partiet har drevet en god valgkamp, og det tegner veldig godt for det neste valget, sier Kolberg til NTB.

Aps søsterparti Socialdemokraterne oppnådde 25,5 prosent av stemmene og måtte tåle en liten tilbakegang på 0,3 prosentpoeng og et tap av to mandater. Kolberg viser til at venstresiden totalt sett likevel har gjort det bra.

– Sosialistisk Folkeparti har gått tydelig fram, og venstresiden har samlet sett gått fram. Likevel har regjeringspartiene fortsatt flertall. Men venstresidens framgang betyr at regjeringens grunnlag er svekket fordi Ny Alliance er på vippen, sier Kolberg.

Glede i H og Frp

Høyres søsterparti i Danmark gjør et godt valg, og regjeringen klarer seg bra til tross for at den har snart sju års regjeringsslitasje bak seg, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Frp-formann Siv Jensen gratulerer de borgerlige med valgseieren i Danmark.

– Jeg er veldig glad for at de borgerlige ser ut til å gå av med seieren, og jeg gratulerer Anders Fogh Rasmussen på det hjerteligste, sier Jensen, som har fulgt det danske valget fra Spania.

– Rasmussen har vært en god statsminister for danskene, så det er bra han får fortsette, sier Jensen til NTB.

VAR I DANMARK: Audun Lysbakken, nestleder i SV møtte partisekretær i danske SF Turid Leirvoll på partikontorene til SF i København.
Hege Pauline Hovig