I flere uker har det vært bråk fordi Sosialdemokratene skulle bruke lørdag 8. mai, årsdagen for amerikanernes frigjøring av Tyskland fra nazismen i 1945, til å sparke i gang sin europavalgkamp med en «fredsfest» mot Irak-krigen i Aachen, nær grensen til Belgia.

Høyrepartiene CDU og CSU mener SPD er uverdig som vil angripe USA på en slik dag. Det ble skumlet om motdemonstrasjoner.

Slike opplegg virker som fluepapir på journalister. Men akk, det ble ikke stort mer enn et alminnelig, tysk, traust, sosialdemokratisk valgmøte av det.

Kriserammet

Det var vått og kaldt, røde ballonger og fredsflagg i luften, solidaritetskaffe til salgs, jazz for voksne og noe mer tidsmessig for ungdommen. Likevel kom det ikke mer enn cirka 400 mennesker.

De kriserammede sosialdemokratene som i år ventes å tape valget til Europaparlamentet, så vel som samtlige 13 lokal— og delstatsvalg, snakket heller lite om Irak-krigen da det kom til stykke.

Men fredsfest ble det likevel, for talerne snakket mye om hvilket fredsprosjekt EU har vært og skal bli. SPD ser for seg EU som en fredens motmakt til USAs dominans i verdenspolitikken.

Hovedattraksjonen for de fremmøtte var SPDs førstekandidat til europavalget, Martin Schulz, en lokal gutt fra Eschweiler like utenfor Aachen.

For et drøyt år siden var han like ukjent som nesten alle andre i Europaparlamentet. Så barket han sammen med verdensstjernen og den daværende EU-sjefen Silvio Berlusconi under et opphetet møte i Europaparlamentet. Schulz anklaget Berlusconi for å ha tvilsomme holdninger til rettsstatens prinsipper. Den italienske spøkefuglen svarte med å tilby Schulz en rolle som fangevokter i en nazistisk konsentrasjonsleir.

Tre ganger minnet lørdagens talere om episoden, tre ganger gikk det jubelbrus gjennom den ellers rolige forsamlingen.

I pølsekøen

Etter møtet ville Schulz gjerne snakke med Bergens Tidende, men først måtte han til pølsekøen for å få en currywurst. Den ble levert på solid, tysk vis med pommes frites og et berg av majones.

Martin Schulz nekter for at Irak-temaet ble nedtonet etter kritikk fra høyresiden.

— Nei, vi gjentar at Tysklands regjering gjorde rett ved ikke å delta i den grunnløse og feilslåtte krigen i Irak. Av samme grunn ser vi videre, og argumenterer for hvordan vi vil at EU skal utvikle seg til å bli en global garantist for fred, ikke bare en regional som nå, sier Schulz.

— Er 8. mai en god dag for en markering som kan sees som rettet mot USA?

— 8. mai er både en frigjøringsdag og et fredssymbol. Derfor er det helt naturlig å snakke om fred, mener Martin Schulz.

<b>VALGKAMP UTEN GLØD:</b> Bare pølsen gledet Martin Schulz da SPD startet valgkampen i Aachen i går. <p/>JUHA ROININEN (foto)