«Når det piper i telefonen, som en sjøsyk fiolin, er det noen som sender ringer til deg», heter det i klassikeren fra Knutsen & Ludvigsen. men det var i gamle dager. Nå er det nemlig slik at når det piper i telefonen er det noen som sender SMS til deg. I hvert fall til tenåringene.

En av to 16-åringer og en av fire 13-åringer får søvnkvaliteten redusert på grunn av tekstmeldinger. De viser en belgisk undersøkelse som er publisert i tidsskriftet Journal of Sleep Research.

Vekkes om natten

De belgiske forskerne har spurt 2500 belgiske 13— og 16-åringer om hvor ofte de blir vekket av tekstmeldinger om natten.

2,9 prosent av 16-åringene ble vekket av tekstmeldinger hver natt, 8,9 prosent flere ganger i uken og 10,8 prosent. To-talt sett blir altså mer enn hver femte av dem vekket minst en gang i uken av inn-komne SMS. 20,8 prosent ble vekket en til tre ganger i måneden.

- Innflytelse på kvaliteten

Tallene for 13-åringene var lavere. 2,2 prosent ble vekket hver natt, 2,9 prosent flere ganger i uken og 5,8 prosent en gang i uken. 13,4 prosent oppga at de ble vekket en til tre ganger i måneden.

— Disse foreløpige resultatene viser at mobiltelefoner kan ha stor innflytelse på søvnkvaliteten blant et økende antall unge mennesker, sier Jan Van den Bulck ved Det katolske universitetet i Leuven, som står bak undersøkelsen.

Ligger på nattbordet

Van den Bulck peker på at det er gjort få undersøkelser på hvordan mobiltelefoner og sending av tekstmeldinger påvirker søvnen, til tross for at stadig flere tenåringer har mobiltelefonen liggende på nattbordet.