Stockholm: SAS taper inntekter på mellom 50 og 90 millioner svenske kroner dagen som følge av vulkanasken fra Island. Inntjeningen fram til mandag er svekket med mellom 220 og 280 millioner, opplyser selskapet.

Askeskyen fra Island har ført til at skandinavisk luftrom har vært helt eller delvis stengt siden sist torsdag. Som følge av dette måtte SAS innstille de fleste av sine ruter fra torsdag ettermiddag av, het det i en pressemelding fra selskapet mandag.

SAS-sjefen Mats Jansson slår fast at sikkerhet har høyere prioritet for selskapet enn noe annet. Selskapet samarbeider derfor nært med andre europeiske flyselskaper for å finne en løsning på situasjonen, sier han.

— Beklager

— Vi beklager situasjonen som er oppstått og de følgene den får for våre kunder. SAS vil gjøre sitt aller beste for å hjelpe dem ut av vanskelighetene de møter, forsikrer Mats Jansson ifølge pressemeldingen fra selskapet.

Deler av luftrommet over Skandinavia var mandag fortsatt stengt på grunn av askeskyen fra Island. Situasjonen var den samme over store deler av Europa og skapte problemer for hele den europeiske luftfartsnæringen.

Flyselskapene i Europa taper hundrevis av millioner kroner for hver dag flyene står på bakken, og noen analytikere mener de første konkursene kan komme om to-tre uker om krisen fortsetter.