Den 57 år gamle dansken har drevet igjennom innsparinger på rundt 15 milliarder svenske kroner, og er den første sjef i selskapets historie som har greid å spare penger. Tirsdag varslet han at han går av til høsten.

SAS går ut på det åpne marked for å finne etterfølgeren, slo styreformann Egil Myklebust fast på en pressekonferanse i Stockholm tirsdag. – Vi søker åpent, sa Myklebust, som tilføyde at det ikke betyr at selskapet utelukker interne kandidater.

Hentes utenfra?

– Vi har ingen konkrete navn i omløp som etterfølger, og det vil ta litt tid før vi har en avløser klar. Jeg vil ikke utelukke at det kan bli en person som ikke kommer fra Norden, sa Egil Myklebust til mediene i Stockholm.

– Disse fem årene har vært preget av omfattende forandringer, fastslo Jørgen Lindegaard selv. Han henviste til terrorangrepene mot USA 11. september 2001 og de kraftige rystelsene disse skapte for internasjonal luftfart.

Samtidig har billigflyselskapene etablert seg som et fast innslag på luftfartsmarkedet, påpekte han. De første nødvendige saneringstiltakene er gjennomført, nå er tiden moden for en ny person som øverste sjef for SAS, sa Jørgen Lindegaard.

«Hard negl»

– Dette har vi ventet lenge. Det kan ikke herske noen tvil om at konsernsjefstillingen i SAS har vært ekstremt krevende, sier leder John Lyng i Norsk Kabinforening, som overfor NYB karakteriserer den avtroppende sjefen som «en hard negl» rent profesjonelt.

Selv om Lindegaard har svingt sparekniven, kunne han ikke forhindre at SAS gikk med en tap på 1,2 milliarder svenske kroner før skatt i første kvartal i år. Årsakene var først og fremst høye drivstoffpriser og en pilotstreik i januar.

I fjor satte SAS i verk programmet «Turn Around 2005», med samlede innsparinger på 14 milliarder kroner. Dette spareprogrammet innebar også at tallet på ansatte i flyselskapet ble redusert med rundt 5.000.

GÅR AV: Jørgen Lindegaard går av som SAS-sjef. Ingen står klar til å overta.