Både pilotene og bakkekontrollen trodde flyet skulle styrte.

Den svenske flyhavarikommisjonen la tirsdag fram en rapport om hendelsen der SAS får meget krass kritikk. Også den svenske Luftfartsstyrelsen og den canadiske flyfabrikken Bombardier må tåle sterkt kritiske bemerkninger.

Flyet var av den canadiskbygde typen DHC-8, populært kalt Dash-8, i den forlengede 400-serien som kan ta opp til 78 passasjerer. Dash-8 er et tomotors propellfly som vanligvis brukes på korte distanser, og flyet i nestenulykken var på vei fra Stockholm til Kalmar.

Feil

Ifølge havarikommisjonen var det en forholdsvis enkel teknisk feil som førte til nestenulykken ved Kalmar. Likevel oppsto det en kritisk situasjon, blant annet fordi pilotene ikke fullførte den såkalte nødsjekklisten, heter det i rapporten.

– Hvis pilotene hadde fullført nødsjekklisten, ville det ikke oppstått noen slik situasjon, sier havarikommisjonens granskingssjef Stefan Christensen.

Han tilføyer at SAS lot være å opplyse mannskapet om tidligere problemer med det samme flyet.

SAS tar kritikken med stort alvor. Selskapet har gjennomført sin egen gransking av episoden og kommet fram til omtrent samme konklusjoner som flyhavarikommisjonen, sier SAS-talsmannen Ola Reinholdt.

Tiltak

– Vi er enige i at dette var en svært alvorlig episode, og vi har satt i verk en lang rekke tiltak for å forhindre at noe slikt skjer igjen. Både nødsjekklisten og vedlikeholdsrutinene er gjennomgått og forbedret, framholdt Reinholdt tirsdag.

Flyet i nestenulykken tok 6. april i fjor av fra Stockholms hovedflyplass Arlanda på en rutemessig avgang til Kalmar. Under innflygingen oppsto det en teknisk feil og propellen på høyre motor fikk for høyt turtall.

I henhold til rutinene skal motoren da slås av og propellbladene stilles slik at de gir minst mulig luftmotstand. Dette ble ikke gjort, og følgen ble at flyet nesten kom ut av kontroll og raskt mistet høyde, før pilotene til slutt likevel fikk foretatt en kontrollert landing.