– Sett i lys av de hendelsene som har vært med disse flyene, og den siste hendelsen lørdag, var det en klok beslutning av SAS å kvitte seg med disse flyene, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) til NTB.

Totalt innebærer SAS-ledelsens avgjørelse at 27 Dash 8 Q400-fly tas permanent ut av drift. I Norge vil avgjørelsen merkes best ved at Widerøe, som er eid av SAS, også setter sine fire fly av samme type på bakken.

Passer ryktet

SAS begrunnet søndag avgjørelsen med at den var nødvendig for å ivareta selskapets omdømme etter de mange hendelsene med flytypen.

– Tilliten til Dash 8 Q400 er betydelig redusert, og våre kunder blir mer og mer skeptiske til å fly med denne flytypen. Derfor har jeg med styrets godkjenning tatt beslutningen om omgående å ta Dash ut av drift, sa konsernsjef Mats Jansson etter et ekstraordinært styremøte i SAS søndag.

SAS kommer til å tilby kundene ombooking og eller refusjon av billettene for å bøte på forsinkelsene eller forstyrrelsene i trafikken som vil oppstå som følge av avgjørelsen.

Viseadministrerende direktør John Dueholm i SAS slår fast at det kommer til å gå flere måneder før selskapet er tilbake med full kapasitet. Selskapet opplyser også at det skal forsøke å løse situasjonen ved å omrokere bruken av andre flytyper, leie inn andre fly eller kjøpe inn andre flytyper.

Den canadiske flyprodusenten Bombardier er skuffet over SAS’ avgjørelse om å slutte å bruke fly av typen Dash 8 Q400. Produsenten oppfordret søndag kveld alle Q400-flyoperatører til å fortsette flygingene som normalt, ettersom de ikke har funnet noen systematisk feil med understellet.

Nye fly

Widerøe hadde søndag ikke oversikt over hvor lang tid det vil ta for selskapet å rekvirere nye fly som kan erstatte de som nå tas ut av drift. Men flyene som nå settes på bakken, står for 30 prosent av selskapets drift.

– Vi vurderer nå hvilken flytype vi vil sette inn. Men å skaffe nye fly lar seg ikke gjøre på en dag eller en uke, og heller ikke på en måned, sier informasjonskonsulent Siw Sandvik i Widerøe.

Dash 8 Q400-flyene har gått i rute mellom Torp flyplass og Bergen, Stavanger, Trondheim og København.

Samme flytype har også fløyet rutene Bergen— Tromsø og Trondheim-København.

Kanselleringer

Søndag kveld var det ikke noen endringer i antall ruter til og fra Norge som må kanselleres som følge av beslutningen om å sette Dash 8 Q400-flyene på bakken.

Ti av de 49 avgangene som SAS måtte innstille søndag, gjaldt flyruter til eller fra Norge, nærmere bestemt fem avganger mellom Stavanger og København, fire avganger mellom Kristiansand og København og én avgang mellom Bergen og København.

Ifølge SAS kan ruten mellom Stockholm og Trondheim bli berørt til uken, men alle innenlandsflygingene til SAS vil gå som normalt, fordi den aktuelle flytypen ikke brukes på innenlandsrutene.

Mats Andersson / SCANPIX
Johan, Nilsson