Et SAS-fly på vei til Oslo og et Finnair-fly på vei til Helsingfors var 2. juli bare 300 meter fra å kollidere med hverandre 11.000 meter over Östersund i Sverige.

SAS-flyet av typen Boeing 737 med plass til rundt 130 passasjerer og Finnair-flyet av typen Boeing 757 med plass til 280 passasjerer holdt samme kurs og samme høyde, og risikoen for kollisjon var åpenbar med tanke på hastigheten og det faktum at flyene var mindre enn 300 meter fra hverandre. Hendelsen skal nå studeres av den svenske havarikommisjonen og svenske luftfartsmyndigheter, skriver avisen Länstidningen i Östersund.

På vei til Oslo

Ifølge avisen var SAS-flyet på vei fra Narvik til Oslo og Finnair flyet kom fra Toronto i Canada og var på vei til Helsingfors.

Ut fra opplysningene som foreligger kunne hendelsen ha endt med katastrofe, men mye er fortsatt uklart. Ifølge luftfartsmyndighetene fikk et av de to flyene direkte ordre om å endre høyde, men det var for sent.

— Dette er uvanlig og svært alvorlig, sier Martin Öhmnan, talsmann i den svenske flygerforeningens flysikkerhetskomité.

Registrerte ikke advarsel

Den tekniske utrustningen som skal advare om fare for kollisjon, skal ha fungert og ble sendt til begge passasjerflyene. Flyet som fikk den første advarselen fikk ordre om å gå ned i høyde, men svarte ikke på anromet. Da fikk det andre flyet instruksjoner om å stige i høyde. Dette flyet startet å klatre og meldte fra om at de samtidig hadde mottatt et kollisjonsvarsel, ifølge Länstidningen.