På verdensbasis var antallet SARS-døde torsdag morgen norsk tid kommet opp i 19, hvorav ti i Hongkong, fire i Vietnam, tre i Canada og to i Singapore.

Selv om dødstallet i global målestokk er beskjedent, har den mystiske sykdommen skapt stor frykt, spesielt blant mennesker som reiser mye.

Ikke pyser

Rolling Stones, som ellers ikke er kjent som noen pyser, avlyste onsdag to konserter de skulle ha spilt i Hongkong til helgen.

Ifølge en erklæring fra bandet blir konsertene avlyst mer av hensyn til publikum enn til Stones-medlemmene selv.

— Det økende antallet SARS-tilfelle i Hongkong og Sør-Kina og faren for smittespredning i store menneskemengder har skapt bekymring blant fansen, som frykter for sin egen helse, het det i erklæringen.

Domino

En avlyst rockekonsert er selvsagt ingen katastrofe. Men næringslivsfolk i Sør-Asia er bekymret for at slike avlysninger skal forsterke frykten for sykdommen, og bidra til en økonomisk dominoeffekt, der hoteller og andre reiselivsforetak rammes av en panikk som ikke står i forhold til epidemiens omfang.

Stengte skoler

Torsdag fikk alle Singapores skoler beskjed om å holde stengt, noe som ikke har skjedd siden et poliomyelitt-utbrudd i 1958. 600.000 elever ble bedt om å holde seg hjemme.

FRYKTER VIRUSET: Store deler av Hongkings befolkning går med ansiktsmasker for å unngå smitte. Dette bildet er tatt ved en tilfeldig fotgjengerovergang.
FOTO: REUTERS