Kazulin ble arrestert sammen med mange titalls andre da politiet søndag stanset en protestmarsj ut til et fengsel i Kiev, der flere hundre politiske fanger blir holdt. Den tidligere universitetsrektoren gikk helt i front av marsjen, som besto av flere hundre mennesker — de fleste ungdommer, men også flere voksne og pensjonister.

Opprørspoliti og det som så ut til å være spesialstyrker fra hæren stanset demonstrantene like utenfor bykjernen, og gikk løs på flere av dem med batonger og spark.

Bergens Tidendes journalister så like etter ambulanser forlate stedet i stor fart. Flere øyenvitner fortalte at flere ble slått til blods og ble liggende, før de ble fraktet bort på bårer.

Flere røykgranater ble avfyrt i gateslaget, som var over på noen få minutter.

Det var i går sterkt motstridende opplysninger om hvor mange som ble skadd og hvordan det sto til med dem. På sykehusene i Minsk ble alle spørsmaal fra journalister avvist. Politiet nektet også å fortelle hvor mange de hadde tatt.

Etter en uke med sammenhengende protester var alt tilsynelatende rolig i Minsk i går. Men det er tillyst nye protester i slutten av april, og mange venter seg også bråk når Lukasjenko til helgen skal innsettes som president for en ny femårsperiode.

I går ettermiddag opplyste Kazulins kone at ektemannen sitter fengslet 50 kilometer utenfor Minsk. Verken hun eller hans medarbeidere hadde fått kontakte opposisjonslederen, som var en av fire presidentkandidater i valget sist søndag. Baade i valgkampen og etter president Lukasjenkos massive valgseier med 83 prosent av stemmene har Kazulin brukt mye hardere ord enn sin allierte, presidentkandidat Aleksander Milinkevitsj.

På et utendørs folkemøte i Minsk tidligere på dagen søndag, oppfordret han politiet til «å vende våpnene mot diktatoren».

Kazulin forlangte også at president Lukasjenko må stilles for en internasjonal domstol i Haag, før han bad alle bli med på marsjen ut til fengselet.

Hans kone sa i går at hun frykter Kazulin kan bli tiltalt og bli dømt til flere års fengsel. Både USA og EU krever at både Kazulin og de mange hundre andre opposisjonelle som er blitt buret inne de siste par ukene, blir satt fri umiddelbart. EUs østerrikske formannskap sa i går at de er rystet over arrestasjonene, og spesielt over at Kazulin er tatt.

Den hviterussiske politiledelsen forsvarte voldsbruken på en pressekonferanse søndag, og sa at politiet ble angrepet av folkemengden, og med at det var planlagt forsøk på å angripe statlig eiendom.