Guatemala opplevde i fjor nærmere 6.000 drap, og under 2 prosent av dem ble oppklart. Nå jakter dødsskvadroner på kriminelle.

En fersk meningsmåling viser at 60 prosent av Guatemalas innbyggerne støtter utenomrettslige henrettelser av kriminelle, uansett om det er politifolk eller borgerverngrupper som står bak.

– Folk er desperate på grunn av usikkerhet og fordi de skyldige går fri, sier Frank La Rue som leder president Oscar Bergers menneskerettskontor.

– Frustrasjonen får folk til å ta loven i egne hender, mener han.

Antallet drap har de siste fem årene økt med hele 60 prosent i det lille mellomamerikanske landet, og kriminelle bander hersker i gatene.

Guatemala er transittland for store mengder narkotika på vei nordover til USA, og korrupsjon er utbredt innen politiet og rettsvesenet.

Den siste tiden har det dukket opp stadig flere lik av gjengmedlemmer i gatene, mange av dem bakbundet og med tydelige spor etter tortur.

På flere av ofrene har det også vært festet lapper der ofrenes angivelige forbrytelser er listet opp, noe som vekker minner fra borgerkrigen der det var studenter og andre opposisjonelle som ble ofre for dødsskvadronenes herjinger.

Borgerkrigen i Guatemala kostet anslagsvis 250.000 mennesker livet i årene 1960 til 1996.

DANIEL LECLAIR