Republikaneren Mitt Romney trekker seg fra presidentvalgkampen i USA, og legger dermed veien åpen for at John McCain blir Republikanernes presidentkandidat.

Romney kunngjorde sin beslutning på en partikonferanse i Washington torsdag.

– Tiden er inne for meg til å tre til side, av hensyn til partiet og til landet, sa en offensiv Romney, som ikke virket verken lei seg eller nedslått.

– Hater å tape

Romney ble den store taperen tirsdag da det var nominasjonsvalg i 21 stater. Han vant kun hjemstaten Massachusetts, Utah, og fem andre mellomstore og mindre stater i nord.

– Hvis jeg fortsetter å drive denne valgkampen, helt fram til partikongressen, vil den bare komme i veien for partiets endelige valgkamp og gjøre det mer sannsynlig at Barack Obama eller Hillary Clinton vinner. Og i disse krigstider, kan jeg rett og slett ikke la min valgkamp bidra til at vi overgir oss til terror, sa Romney.

– Dette er ingen lett avgjørelse, for jeg hater å tape, fortsatte Romney før han takket familien sin, sine venner og tilhengere.

McCain

Mitt Romney sa ikke rett ut hvem av de gjenværende kandidatene han vil støtte. Men mens han ikke nevnte Mike Huckabee med et eneste ord, sa han at han er uenig med McCain i mange saker.

– Men jeg er enig med ham i at vi må gjøre alt vi kan for å vinne i Irak, for å finne og henrette Osama bin Laden, og for å utradere al-Qaida og terrorvirksomhet.

– Dersom dette bare handlet om meg, hadde jeg fortsatt. Men jeg hoppet på dette toget fordi jeg elsker USA.

Det faktum at han både riste og roste McCain tolkes som at han inntil videre beholder de om vel 250 delegatene han har vunnet i nominasjonskampen. Så lenge han ikke har gitt klart uttrykk for hvilken av de andre kandidatene han støtter, utgjør disse delegatene en svært viktig forhandlingsbrikke.

Vil ikke kommentere

En talsmann for John McCain vil ikke kommentere Romneys beslutning.

Etter supertirsdag lovte Romney først å kjempe videre, men han skal ha ombestemt seg etter en samtale med valgkampledelsen sin onsdag.

John McCain gikk ut som den store seierherren på republikansk side etter tirsdagens nominasjonsvalg. Nå skal det mye til for at McCain ikke blir republikanernes presidentkandidat. De gjenværende utfordrerne er Mike Huckabee og den sjanseløse Ron Paul.

EN TIL UTE: Dette er kandidatene som var igjen i nominasjonskampen. Mitt Romney (nummer to fra høyre) har nå trukket seg. De som gjenstår er (fra venstre): Hillary Clinton (demokrat), John McCain (republikaner), Barack Obama (demokrat), Mike Huckabee (republikaner)
Arkiv