— Jeg tok noen fridager, sier Rybkin til ukrainske medier, ifølge BBCs Moskva-korrespondent.

Ifølge radiostasjonen Ekho Moskvij skal han være svært så overrasket over oppstyret. Mens Rybkin ferierte i Kiev i seks dager uten å varsle noen, sto Russland på hodet.

— Jeg forsvant ingen steder. Jeg kjøpte en avis i dag og ble lamslått, sier han ifølge radiostasjonen i Moskva.

— Jeg har rett til to eller tre dager privatliv. Jeg dro til mine venner i Kiev, spaserte rundt, slo av mobiltelefonen og så ikke på TV, sier han til nyhetsbyrået Interfax.

Fri fra mas

— I løpet av forrige uke bestemte jeg meg for å ta en pause fra maset som har omgitt meg. Jeg dro fra kona, som nå passer på barnebarna, men jeg fortalte henne ingenting. Jeg skiftet jakke, satte meg på toget og dro til Kiev, tilføyer han. Kona meldte ham savnet søndag etter at den kjente politikeren forsvant torsdag i forrige uke.

Rybkins politiske medarbeidere er gledelig overrasket over at presidentkandidaten er kommet til rette.

Mange har fryktet at han var blitt kidnappet eller tatt av dage av politiske motstandere. Spekulasjonene har gått høyt i russiske medier. At en russisk presidentkandidat blir søkk borte i fem dager og gjør seg utilgjengelig uten å forstå at det blir lagt merke til, er for de fleste umiddelbart vanskelig å tro på.

Ukrainsk opposisjon

Et medlem av Ukrainas nasjonalforsamling sier til nyhetsbyrået Interfax at Rybkin har vært i Kiev for å snakke med representanter for den ukrainske opposisjonen.

Møtene med ukrainske opposisjonelle skal ha funnet sted mellom 6. og 8. februar, og før det skal Rybkin ha hatt samtaler med mangemillionæren Boris Berezovskij som sponser Rybkins valgkamp. Det er uklart om samtalene med Berezovskij skal ha funnet sted i Ukraina. Berezovskij sa for øvrig søndag at Rybkin nok ville dukke opp igjen i god behold.

— Det er ganske enkelt vanskelig å forstå hvorfor det russiske rettsvesenet og mediene har gjort så mye vesen av Rybkins forsvinning når man lett kunne finne ham på hotell i Kiev hele tiden, sier politikeren, som ikke er navngitt.

Men hotelladministrasjonen sier til nyhetsbyrået RIA at Rybkin ikke finnes i deres dataregister over gjester.

Russiske medier har hatt flere teorier om Rybkins forsvinning. En av dem har vært at det hele var et PR-triks for å øke oppmerksomheten om hans kandidatur for presidentvalget 14. mars. En annen har vært at Kreml ønsket å fjerne en av Putins skarpeste kritikere.

FUNNET: Ivan Rybkin.
REUTERS