JØRGEN ULLERUP

Siden januar har myndighetene stanser over 6.000 illegale innvandrere. Det er 1.300 flere enn i hele 2005.

Fra stadig fjernere strender i Afrika legger de ut på overfarten til Europa med livet som innsats.

Tidligere har Spania bygget avskrekkende sperringer rundt enklavene Ceuta og Melilla i det nordlige Marokko. Og den spanske regjeringen har inngått en avtale med styret i Rabat om hjemsending av flyktninger.

Men dette har bare flyttet presset sørover. Først til Mauretania der hundrevis av håpefulle afrikanere har bodd i leirer mens de har ventet på ledige båtplasser. Og senere helt ned til Senegal, der veien er lang og farefull til Tenerife.

Plassmangel

Hver dag kommer nye til, ofte i synkeferdige farkoster. Bare siden helgen har det kommet 1.000 nye innvandrere, og myndighetene på øyene har problemer med å finne plass til alle.

På Tenerife har myndighetene tatt i bruk en politistasjon, en rettsbygning og en kaserne for å finne husly til alle.

I Madrid har regjeringssjef José Luis Zapatero iverksatt en dobbel motoffensiv. På det diplomatiske plan forsøker han å inngå avtaler med de afrikanske landene for å forhindre flukten.

På den militære siden vil han forsterke den spanske flåtens tilstedeværelse i området, og Forsvarsdepartementet skal sende tre patruljefartøyer til området. Sammen med to overvåkingsfly og en satellitt skal de avsløre nøyaktig hvor båtflyktningene kommer fra.

Tirsdag utvidet Spania systemet med radar— og kameraovervåking langs Kanariøyenes kyst.

Åpner ambassader

Det forventes også at den spanske regjeringen fredag vil godkjenne en plan om å sende spanske diplomater til ti afrikanske land, og at det vil bli åpnet spanske ambassader i flere av dem.

Målet er at inngå bindende avtaler om hjemsendelse av flyktningene. Spania har ingen avtale med f.eks. Senegal. Og selv om Spania har hatt avtaler med bl.a. Mauretania siden 2002, virker de ikke etter hensikten. Kun 200 av innvandrerne er sendt tilbake, mens 4.000 andre er sendt videre til det spanske fastlandet med en ubrukelig utvisningsordre.