Russlands president Vladimir Putin mener FNs sikkerhetsråd må gripe inn mot Iran i striden om landets atomprogram. Putin har drøftet saken med sin amerikanske kollega George W. Bush.

Putin ringte Bush lørdag, ifølge pressetalsmann Blain Rethmeier i Det hvite hus. Diplomater fra Russland varslet at landet ville stemme ja når Sikkerhetsrådet samme dag skulle gå til avstemning om et resolusjonsforslag med krav om sanksjoner mot Iran.

Voteringen skulle etter planen skje lørdag kveld norsk tid, etter at russerne fredag ba om ett døgns utsettelse. Lørdag var det nøyaktig to måneder siden Frankrike, Storbritannia og Tyskland la fram et resolusjonsforslag med krav om sanksjoner.

De tre landene ønsker å straffe regjeringen i Teheran, fordi den ikke har bøyd seg for krav om at den må stanse deler av det omstridte atomprogrammet. Men Russland og Kina, som har nære økonomiske forbindelser med Iran, har ment at resolusjonsforslaget går for langt.

USA synes på sin side at forslaget ikke går langt nok. Iran hevder at atomprogrammet er rent sivilt og bare dreier seg om utvikling av kjernekraftverk som skal skaffe landet strøm, mens de vestlige stormaktene tror iranerne forsøker å skaffe seg atomvåpen.

STRINGER/IRAN