President Vladimir Putin undertegnet lørdag et dekret som innebærer at Russland ikke lenger er forpliktet til å overholde avtalen. Han begrunner beslutningen med at det nå foreligger en «ekstraordinær situasjon» som påvirker Russlands sikkerhet, og som har gjort det nødvendig å sette i verk umiddelbare tiltak.

CFE-avtalen regulerer antallet soldater, stridsvogner, pansrede kjøretøyer og krigsfly som kan utplasseres mellom Uralfjellene og Atlanterhavet.

Rakettskjoldet

Russland har tidligere truet med at landet kan komme til å trekke seg fra CFE-avtalen som følge av USAs planer om å utplassere et rakettskjold i Tsjekkia og Polen. Den russiske regjeringen har dessuten kritisert vestlige land for ikke å ha ratifisert en modifisert versjon av avtalen som ble undertegnet i 1999.

USA og andre NATO-land har på sin side krevd at Russland må trekke styrker ut av de tidligere Sovjet-republikkene Moldova og Georgia før det kan bli aktuelt å ratifisere 1999-utgaven av avtalen.

En talsmann for forsvarsalliansen NATO beklager den russiske beslutningen.

— De allierte vurderer denne avtalen som en viktig hjørnestein for Europas sikkerhet, understreket talsmannen lørdag.

Den opprinnelige avtalen ble forhandlet fram av NATO og Warsawapakt-landene, og trådde i kraft i 1992. Dagens versjon av CFE er undertegnet av til sammen 30 land.

Advarte

I sin tale til nasjonen i slutten av april angrep Putin USAs planer om å bygge et rakettforsvarssystem i Europa.

— NATO anlegger militære baser langs våre grenser og går så langt som til å planlegge å legge deler av sitt rakettskjold til Polen og Tsjekkia. Derfor vil vi ikke lenger føle oss bundet av CFE om våpenreduksjoner, sa den russiske presidenten.

Vladimir Putins beslutning om å gjøre alvor av trusselen kommer samtidig med en rekke andre problemer i forholdet mellom Russland og vestlige land. Russerne er bekymret for NATOs ekspansjon østover, mens vestlige land er misfornøyd med å være avhengige av russiske olje- og gassleveranser.

VIL RUSTE OPP: Vladimir Putin vil ikke lenger forholde seg til våpenavtalen.