Øvelsen på Tsjebarkul-basen sør i Uralfjellene er ment å understreke at de to landenes militære samarbeid styrkes.

Samtidig sender de seks medlemslandene i Shanghai samarbeidsorganisasjon (SCO) et signal til USA om at landene i Sentral-Asia ikke ønsker innblanding utenfra, og kan ivareta sin egen sikkerhet, mener analytikere.

– Stabilitet og sikkerhet i Sentral-Asia ivaretas best gjennom regionens egne lands bestrebelser og på basis av eksisterende regionale sammenslutninger, fastslo lederne da SCO-toppmøtet ble avsluttet i Bisjkek i Kirgisistan torsdag.

Uttalelsen er en dårlig skjult advarsel til USA om å holde seg unna regionen, skriver nyhetsbyrået AP.

Terror mot energi

Militærøvelsen omfatter 7.500 soldater, og den beskrives offisielt som en antiterrorøvelse. Flere eksperter mener imidlertid at den ligner langt mer på en ordinær militærøvelse.

Et titall jagerfly, helikoptre, flere hundre pansrede kjøretøyer og andre tunge våpensystemer deltok i øvelsen. Styrkene skulle slå tilbake et skinnangrep fra terrorister med planer om å ta kontroll over energiressurser.

USA, Kina og Russland kjemper blant annet om kontroll over de enorme energirikdommene i Sentral-Asia. Amerikanerne støtter planene om rørledninger som skal transportere olje og gass utenom Russland, mens russerne har presset på for å sikre seg kontroll over eksporten.

Kinas voldsomme økonomiske vekst har ført til en nærmest ubegrenset appetitt på olje og gass.

USA-kritikk

Kritikerne mener SCOs dagsorden er antiamerikansk. Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som har observatørstatus i organisasjonen, benyttet muligheten til å gå hardt ut mot USAs planer om et rakettskjold i Europa:

– Disse planene handler om mer enn bare ett land. De er til bekymring for store deler av kontinentet, Asia og SCO-landene, fastslo han.

Men Russlands viseutenriksminister Aleksandr Losiukov avviser at øvelsen er et uttrykk for motstand mot USA.

– Jeg ser ikke noe antiamerikansk ved SCO-øvelsen, sa han ifølge nyhetsbyrået ITAR-Tass fredag.

Strategisk viktig

Også soldater fra de sentralasiatiske SCO-landene Kirgisistan, Tadsjikistan, Usbekistan og Kasakhstan deltar i øvelsen, som arrangeres samtidig med denne ukens toppmøte i SCO.

Russlands president Vladimir Putin, hans kinesiske kollega Hu Jintao og presidentene fra de fire sentralasiatiske medlemslandene i SCO var alle til stede for å se på øvelsen fredag.

USA har fortsatt en militærbase i Kirgisistan, men ble tvunget til å forlate Usbekistan etter å ha kritisert usbekiske myndigheter for måten sosial uro i byen Andizjan i 2005 ble slått ned på.

De sentralasiatiske landene er strategisk viktige, ikke minst i forhold til USAs krigføring i Afghanistan.

SERGEI KARPUKHIN
SERGEI KARPUKHIN