Washington: Russlands utenriksminister krever en forklaring fra amerikanske myndigheter etter at ti russere er pågrepet i USA anklaget for spionasje.

— Vi har ikke fått noen forklaring ennå, men det håper jeg at de vil gi oss, sa Sergej Lavrov til nyhetsbyrået Interfax tirsdag.

Ti av elleve påståtte russiske spioner ble søndag arrestert av amerikanske myndigheter, og detaljene kommer nå fram om hvordan spionringen skal ha operert.

— Øyeblikket for arrestasjonene er blitt valgt med omhu, påpekte Lavrov, åpenbart sarkastisk.

Agentene ble arrestert bare tre dager etter at president Barack Obama var vert for den russiske presidenten Dmitrij Medvedev, som ifølge den amerikanske presidenten er en solid og pålitelig partner.

Aktive i Tyskland

FBI har vært på sporet av spionringen i over ti år, blant annet ved å gjemme mikrofoner i de mistenktes boliger, feste GPSer på bilene deres, foreta hemmelige ransakinger og avlytte e-post og telefoner.

De ti som alle opererte med amerikanske eller canadiske identiteter, er anklaget for å ha jobbet for den russiske etterretningstjenesten SVR, en av etterfølgerne til det sovjetiske KGB.

Ifølge en tysk rapport som ble kunngjort forrige uke, har SVR 13.000 ansatte og er fortsatt aktiv i Tyskland med agenter som gir seg ut for å være diplomater og journalister.

Russlands statsminister Vladimir Putin tjenestegjorde som agent i den tyske byen Dresden på 1980-tallet, en erfaring han i fjor sa han så tilbake på med nostalgi.

SVR sier at organisasjonens oppgave forandret seg fundamentalt etter at Sovjetunionen kollapset. Nå plasserer SVR kun agenter der hvor Russland har konkrete interesser.

Gled ubemerket inn

Oppdraget til de arresterte skal ha vært å samle informasjon om USA og sende det tilbake til Russland.

Ifølge rettsdokumentene gjorde de elleve store anstrengelser for å framstå som vanlige amerikanere.

To av dem skal ha spilt et gift par i Philadelphia ved navn Richard og Cynthia Murphy, mens et annet par framsto som peruanske innvandrere i et middelklassehus i Yonkers.