President Vladimir Putin undertegnet onsdag et dekret som åpnet for importforbud og importrestriksjoner mot alle land som har kommet med sanksjoner mot Russland. Det inkluderer Norge, EU-landene og USA.

Den russiske veterinærtjenesten sier importforbudene vil bli «omfattende». Putin har bedt regjeringen utarbeide en endelig liste over hvilke produkter som skal rammes.

Stort fiskemarked

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat. Det er i hovedsak sild og makrell, men også laks og torsk, som eksporteres fra Norge til Russland, ifølge Nærings— og fiskeridepartementet.

Ifølge E24 eksporterer Norge fiskeprodukter for 6,6 milliarder kroner til Russland i fjor.

Ledelsen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) holdt onsdag kveld et telefonmøte for å diskutere situasjonen.

— Vi er foreløpig bare orientert gjennom en melding fra det russiske nyhetsbyrået Interfax. Slik vi leser meldingen, vil russiske myndigheter ta hensyn til russiske forbrukere når listen over mottiltak skal utarbeides. Dermed er det et høyst åpent spørsmål om norsk sjømat vil bli berørt, sier FHLs direktør for markedsadgang, Trond Davidsen, til NTB.

Etter det NTB erfarer, har imidlertid vurderingen i FHL vært at norsk sjømateksport til Russland neppe vil være mest utsatt ved eventuelle russiske motsanksjoner, rett og slett fordi Russland er avhengig av å importere norsk sjømat.

Kraftigere sanksjoner

Fredag trappet de 28 EU-landene opp sine sanksjoner mot Russland. Blant annet stanset EU eksport av rør og utstyr til russiske oljeselskaper og all eksport av våpen på unionens våpenliste.

Fram til denne siste sanksjonsrunden, har EUs sanksjoner mot Russland kun rettet seg mot selskaper og enkeltpersoner som har vært involvert i Ukraina-konflikten.

Den russiske næringslivsavisen Vedomosti har tidligere meldt at Putin også vurderer å innføre et flyforbud over Sibir for europeiske flyselskaper.