Det eneste som hindre en tilsynelatende fullkommen idyll mellom Russland og USA, er USAs mistanke om at Russland bidrar til at Iran utvikler atomvåpen gjennom hjelp til byggingen av et kjernekraftverk i Iran.

President George W. Bush advarte Russland mot å gjøre dette under toppmøtet i Moskva fredag. Hvis det radikale iranske prestestyret får atomvåpen, kan det være skadelig for oss og skadelig for Russland, advarte Bush.

På toppmøtets andre dag rettet både Bush og Putin oppmerksomheten mot den spente situasjonen i Irans nærområde, mellom de to atommaktene India og Pakistan.

Russland inviterte lørdag Indias og Pakistans statsoverhoder til et møte i begynnelsen av juni for å forsøke å senke konfliktnivået mellom erkefiendene.

Bush anmodet Pakistans leder, Pervez Musharraf, om å holde løftet om å få slutt på de militante opprørernes aksjoner i den indiske delstaten Jammu og Kashmir.

— Det er svært viktig at president Musharraf gjør det han sa han vil gjøre i talen han holdt mot terrorisme, nemlig å stanse aksjonene over grensen (til India), sa Bush lørdag.

India gir Pakistan ansvaret for de militante islamistenes angrep. Jammu og Kashmir er den eneste delstaten i India der flertallet av innbyggerne er muslimske.

— Vi gjør det veldig klart overfor begge parter at det ikke er noe å vinne på en krig, det er ingenting å tjene på en konfrontasjon som kan føre til en mye større krig. Vi er dypt foruroliget av ordbruken, sa Bush. Han og president Putin sier de er like foruroliget av rakettprøveskytingen som Pakistan gjennomførte lørdag.

(NTB)

TOPPMØTE: President George W. Bush møtte i helgen Russlands president Vladimir Putin i Kreml.
FOTO: SCANPIX