Spenningene mellom Russland og Vesten skjerpes foran de NATO-ledete øvelser som ifølge planen innledes onsdag i Georgia. Det ventes ifølge russiske medier at Moskva i løpet av uken vil utvise en rekke vestlige diplomater som svar på at NATO i forrige uke utviste to ledende diplomater ved Russlands faste representasjon ved den vestlige forsvarsallianses hovedkvarter i Brussel på anklager om spionasje.

Krass kritikk

Russland har uttrykt skarp kritikk av de NATO-ledete øvelser på bakgrunn av de anstrengte forholdene til Georgia etter den kortvarige krigen i i fjor. NATO har på sin side kraftig kritisert avtalen som nettopp er inngått mellom Russland og de to georgiske utbryterrepublikker Sør-Ossetia og Abkhasia om at russiske styrker tar direkte kontroll med de to områders de facto-grenser til Georgia. Øvelsene skulle opprinnelig ha omfattet 19 land, men to de tidligere sovjetrepublikker Kasakhstan og Moldova, har meldt avbud.

Sør-Ossetia og Abkhasia har reelt vært uavhengige siden Sovjetunionens oppløsning, og Moskva anerkjente under vestlige landes protester begge som selvstendige land etter krigen med Georgia.

Reagerte kraftig

Utvisningen av de russiske diplomater skjedde ellers umiddelbart etter at NATO hadde gjenopptatt normale forbindelser med Russland, som ellers var blitt suspendert i forbindelse med at russiske styrker var rykket inn på egentlig georgisk område etter kamphandlingene i august.

Russlands ledende representant ved NATO, Dmitrij Rozogin, reagerte kraftig på utvisningene.

— Beskyldningene er konstruerte, uansvarlige og provoserende, lød det fra Rogozin ifølge nyhetsbyrået Interfax, og det russiske utenriksdepartement sendte samtidig en erklæring hvor man beskyldte elementer innenfor NATO for å forsøke å forhindre en normalisering av forholdet til Russland.

Estisk forbindelse?

Det gikk i helgen rykter om at NATO-embetsmenn trekker forbindelser med utvisningen av de russiske diplomater til avsløringen av en ledende, russiske spion i Estland, Hermann Simm, i fjor. Simm var tidligere sikkerhetssjef for det estiske forsvarsdepartement og ble i februar idømt 12 års fengsel for å ha utlevert hemmelige NATO-opplysninger til Moskva.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

Dmitrij Rogozin, Russlands faste representant ved NATO-hovedkvarteret i Brussel.
THIERRY ROGE