Russland gjennomfører i dag en nasjonal sørgedag for å minnes de 117 uskyldige teatergjestene som ble drept i forbindelse med det tsjetsjenske gisseldramaet i Moskva.

Samtidig stilles spørsmålet hvorfor så mange måtte dø av gassen russiske spesialstyrker pumpet inn i teateret tidlig lørdag morgen. Russiske helsemyndigheter kunngjorde søndag at 115 av 117 drepte gisler tok sin død av gassen spesialstyrkene brukte i redningsaksjonen.

— Gassen reddet dem, gassen drepte dem, er tittelen i en artikkel i den engelskspråklige avisen The Moscow Times i dag. På lederplass i avisen kritiseres gjennomføringen av spesialstyrkenes redningsaksjon.

Avisen påpeker at myndighetene hadde nesten 60 timer på seg til å forberede førstehjelp for skadde gisler. Likevel var det ikke engang nok ambulanser til å frakte de skadde til sykehus.

— Det som er enda mer fryktinngytende er at legene ikke visste hva deres nye pasienter ble forgiftet av, skriver avisen.

Flere kan dø

Sent i går var 646 mennesker fortsatt innlagt på sykehus. 150 av disse var på intensivavdelinger og tilstanden til 45 av dem ble betegnet som kritisk. Likevel ville russiske myndigheter fremdeles ikke opplyse hva slags gass som ble brukt, men hevdet at den ligner på et vanlig narkosemiddel.

Lev Fedorov, en russisk ekspert på kjemiske våpen, sier imidlertid til Moskva-radioen Echo at gassen som ble brukt var en ikke-dødelig gass som ble utviklet under den kalde krigen.

Fedorov sier at gassen kan nøytralisere et stort antall fiendtlige styrker, og at den normalt sett ikke er dødelig. Effekten er derimot mer usikker når den brukes på sivile som ikke nødvendigvis er ved god helse. Fedorov påpeker dessuten at gislene ikke hadde sovet på lenge og heller ikke spist ordentlig.

Motgift?

Gislene skulle imidlertid ha blitt gitt motgift så raskt som mulig, mener Fedorov. Dessuten mener han at de høye dødstallene indikerer at spesialstyrkene brukte for store mengder av gassen.

Fortvilte pårørende reiste søndag fra sykehus til sykehus for å lete etter savnede, men bare noen få slapp inn. De fleste fikk ikke vite om deres kjære var i live.

Myndighetene forbød leger som tar hånd om de tidligere gislene å snakke med mediene og gi informasjon til pårørende. Først søndag ettermiddag ble skadde sluppet ut fra sykehusene, som er bevoktet av politi.

En talsmann for USAs president, George W. Bush, kalte søndag det russiske gisseldramaet for en tragedie, men avsto fra å kommentere Moskvas bruk av gass i redningsaksjonen. (NTB)

NOTERER: En russisk myndighetsperson noterer navnene på familiemedlemmer som får komme inn på sykehuset.
FOTO: SCANPIX