Russland har vetorett i Sikkerhetsrådet og vil om nødvendig bruke denne for å hindre at resolusjonsutkastet, som er ført i pennen av Frankrike, blir vedtatt.

– Russland ser seg ikke i stand til å støtte dette, sier landets FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Russland krever at en eventuell resolusjon må inkludere de seks punktene i fredsplanen som Georgia og Russland har undertegnet.

Selv om det franske resolusjonsutkastet rett nok krever at også georgiske styrker skal vende tilbake til sine forlegninger, holder ikke dette for Russland.

Utbryterregioner I utkastet henvises det til «Georgias territoriale integritet innenfor landets internasjonalt anerkjente grenser», et begrep russerne mener ikke tar hensyn til det faktum at de to utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia ikke lenger ønsker å være del av Georgia.

USA deler ikke dette synet, og landets viseambassadør i FN, Alejandro Wolff, slo tirsdag fast at begge de to regionene helt klart er en del av Georgia.

– Det fins ikke rom for diskusjon om dette, sa han.

– Brøt folkeretten NATOs utenriksministre krevde tirsdag øyeblikkelig russisk tilbaketrekning fra georgisk territorium, under et ekstraordinært møte i Brussel.

– NATOs medlemsland er klare på at Russland har brutt folkeretten, sa britenes utenriksminister David Miliband etter møtet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre bekreftet også at NATO-landene er samstemte i kritikken av Russland, men vedgikk overfor NTB at det var «ulike innfallsvinkler» til hvilke reaksjoner man bør komme med.

– Dette er helt naturlig i lys av den nyere historie enkelte av de nye NATO-landene har vært gjennom, sa Støre.

Fryser kontakten

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer har gjort det klart at forsvarsalliansen

fryser kontakten med Moskva, inntil landet respekterer fredsplanen som er inngått.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anslo tirsdag at tilbaketrekningen ville ta tre-fire dager, avhengig av hvor fort de georgiske styrkene returnerer til sine permanente baser.

Lavrov anklaget samtidig NATO for å prøve å redde et kriminelt regime i Georgia, og anklaget alliansen for manglende objektivitet.

Diskuter Georgia-krisen her.

REUTERS
REUTERS
DENIS SINYAKOV
REUTERS