FLEMMING ROSE

Utenriksminister Igor Ivanov erklærte at Moskva i oktober i fjor ble kontaktet av USA, som ga uttrykk for bekymring over russiske firmaers salg av støysendere som kan ramme det amerikanske flyvåpenets digitale teknologi, panservernraketter og utstyr til å se om natten, såkalt «night-vision».

— Russland respekterer sine internasjonale forpliktelser og har ikke levert noe militært utstyr til Irak, som krenker sanksjonene, sa Igor Ivanov. - Hvis vi finner ting som krenker sanksjonene overfor Irak, så vil det bli behandlet som en grov overtredelse av Russlands straffelov, tilføyde han.

Overraskelse

Etter et og et halvt års tilnærmelse mellom USA og Russland etter terrorangrepet på USA 11. september 2001, er de to landene sterkt uenige om felttoget mot Irak. Det kom som en overraskelse for mange, ikke minst Washington, at president Vladimir Putin i skarpe vendinger har fordømt krigen og kalt den et grovt politisk feiltrinn.

Partene har imidlertid vært forsiktige med å komme med kategoriske utfall mot hverandre. USA trenger Russlands samarbeidsvilje til å løse krisen omkring Nord-Koreas våpenprogrammer, mens Putin ønsker tettere relasjoner med USA i den vanskelige omstillingen til markedsøkonomi og demokrati.

Sist helg kom det første alvorlige sammenstøtet med gjensidige bebreidelser etter krigsutbruddet for seks dager siden. Russland kalte USAs ambassadør i Moskva, Alexander Vershbow, til utenriksdepartementet og overrakte ham en protestnote mot amerikanske spionflys overvåking av området på grensen mellom Russland og Georgia. Det skjedde mens USAs ambassadør i Georgia erklærte at Washington forhandler med den lille transkaukasiske republikken om bruk av en luftbase i felttoget mot Irak.

«Vi har bevis»

Samtidig rettet embetsmenn i Washington et iltert angrep mot Kreml, som etter deres mening ikke har gjort nok for å stanse påstått illegal eksport av russiske våpen til Bagdad. Det ble som nevnt avvist av utenriksminister Igor Ivanov, selv om president George W. Bush' talsmann Ari Fleischer senere på dagen sa at Washington har beviser på de russiske firmaenes krenkelse av FNs sanksjoner mot Irak.

To av firmaene som er anklaget, Aviakonversija og Tula KPB, sto frem og tilbakeviste de amerikanske anklagene.

Representanter fra begge firmaene sa at de ikke kunne utelukke at noen kunder i strid med inngåtte kontrakter, har solgt våpen videre uten fabrikkenes viten.

Striden ble sannsynligvis drøftet i en telefonsamtale mellom president Bush og Putin mandag kveld. Ifølge Kremls pressetjeneste holdt Putin fast ved sin motstand mot krigen, og la til at det nå gjelder å hindre en humanitær katastrofe.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende