Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin avviste mandag et resolusjonsforslag om situasjonen i Georgia som er utarbeidet av Frankrike.

– Forslaget ble dessverre utarbeidet uten at vi ble rådspurt. Det er forhastet, og jeg kan ikke forestille meg at vi vil godta dette franske forslaget, sa Tsjurkin til pressen i FNs hovedkvarter i New York.

**Les også:

Dette er konflikten**

Russland vil ifølge Tsjurkin kun godta en resolusjon som stiller som betingelse at Georgia trekker sine styrker ut av Sør-Ossetia og undertegner avtaler om fravær av maktbruk mot ossetere og abkhasere. Tsjurkin sier også at han savner omtale av Georgias bruk av militærmakt i resolusjonen.

Som fast medlem av FNs sikkerhetsråd kan Russland legge ned veto mot ethvert resolusjonsforslag.

Fredsplan

Det franske resolusjonsforslaget ble drøftet av FNs sikkerhetsråd under rådets femte krisemøte om situasjonen i Georgia natt til tirsdag norsk tid. Møtet gikk for seg bak lukkede dører, og etter to timer ble det avsluttet uten enighet.

Resolusjonsforslaget bygger på en fransk fredsplan som tar til orde for en umiddelbar våpenhvile, tilbaketrekking av russiske styrker fra utbryterregionen Sør-Ossetia og respekt for Georgias territoriale integritet.

Tirsdag reiser Frankrikes president Nicolas Sarkozy til Moskva og Tbilisi for å sikre støtte til fredsplanen. Georgias president Mikhail Saakasjvili har allerede sagt at han støtter det franske initiativet.

Frankrike har som mål at FNs sikkerhetsråd skal komme til enighet og vedta en resolusjon i løpet av tirsdagen.

– Uakseptabelt

USAs president George W. Bush krever at Russland avslutter sin krigføring i Georgia og ber landet om å godta en våpenhvile.

– Russland har invadert et suverent naboland og truer en regjering som er valgt av folket. En slik handling er uakseptabel i vår tid. Myndighetene i Russland må respektere Georgias territoriale integritet og suverenitet, sa Bush på en pressekonferanse utenfor Det hvite hus mandag.

Russlands framferd i Georgia har skadet Russlands internasjonale omdømme og setter forholdet til USA og Europa på spill, sier den amerikanske presidenten. Ifølge Bush har USA opplysninger som tilsier at russiske styrker kan ha planer om å bombe den sivile flyplassen i Georgias hovedstad Tbilisi.

– Hvis disse opplysningene er korrekte, vil det innebære en dramatisk og brutal opptrapping av konflikten i Georgia, sa Bush.

Nye angrep

Mandag gikk russiske styrker inn i Senaki vest i Georgia, hvor en militærleir ble ødelagt, opplyser russiske og georgiske tjenestemenn. Senaki ligger 40 kilometer fra utbryterområdet Abkhasia, og inntoget i Senaki ga inntrykk av at Russland ville åpne en ny front i Georgia.

Russiske styrker gikk også inn i havnebyen Poti, men russiske myndigheter omtalte dette som et rekognoseringsoppdrag.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier at 80 prosent av befolkningen i den georgiske byen Gori har flyktet som følge av russiske angrep. Russiske styrker skal være stasjonert nær byen.

INGEN RESOLUSJON PÅ VEI: Georgiske soldater kjører forbi en ødelagt panservogn idet de forlater sine posisjoner nær byen Gori, som ligger 80 kilometer fra hovedstaden Tbilisi.
DAVID MDZINARISHVILI