Det russiske cargoskipet MV «Alaed» er nå på vei sørover langs norskekysten til Syria. Skipet har luftforsvarssystemer og tre helikopter av typen Mi-25 med seg.

Måtte snu

Skipet var på vei til Syria i juni, men forsendelsen ble skarpt kritisert av USAs utenriksminister Hillary Clinton. Det britiske forsikringsselskapet ble advart av britiske myndigheter om at skipet brøt med handelsblokkaden av Syria, og trakk tilbake dekningen av skipet. Dermed måtte MV Alaed gjøre vendereis.

Tirsdag seilte skipet altså fra Murmansk mot Middelhavet på nytt, denne gangen under russisk flagg, ifølge nettstedet Barents Observer, som skriver at skipet ble observert på vei sørover torsdag av sporetjenesten marinetraffic.com.

Ruster opp

En flåte på fire krigsskip er også på vei sørover norskekysten med retning militærbasen Tartus på den syriske kysten. Dette er Russlands eneste base i Middelhavet.

— Flåten skal garantere for sikkerheten til våre handelsskip, og skal sørge for at de kan ferdes uforstyrret i tilfelle det opprettes en blokkade, sa Vyacheslav Dzirkaln, nestsjef for den statlige tjenesten for militærteknisk samarbeid, til nyhetstjenesten RIA Novosti.

Marinebase

Sovjetunionen og senere Russland har siden 1971 hatt en marinebase i den syriske havnebyen Tartus. Dette er den eneste basen russerne disponerer ved Middelhavet.

Russland sa nylig at de ville stanse alle nye våpenforsendelser til Syria så lenge situasjonen er ustabil. De forklarer forsendelsen med Alaed med at helikopterne allerede eies av Syria og har blitt oppgradert i Russland som et ledd i en allerede eksisterende kontrakt, skriver The New York Times.

Russland har solgt våpen og militært utstyr til Syria i mange år. Våpenleveransene har fortsatt under den pågående konflikten.