Spionanklagene mot de fire har utløst krise i forholdet mellom de to landene.

De fire offiserene, som i forrige uke ble anklaget for spionasje og arrestert i Georgia, ble overlevert Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) mandag, og satt på et fly tilbake til Russland.

OSSE ba samtidig Russland gjøre sitt for å redusere det spente forholdet til Georgia. Moskva har til nå ignorert appellen.

– Jeg anmoder også den russiske parten om å svare på en lignende måte for å redusere spenningen, sa den belgiske utenriksministeren Karel De Gucht, som leder presidentskapet i OSSE, etter kunngjøringen fra Georgia.

Transportblokade

De Gucht ba også Russland gjenopprette transportforbindelsene til Georgia, bare timer etter at det ble kjent at det russiske transportdepartementet skal ha gitt ordre om å blokkere all forbindelse til Georgia, både via luft, jernbane, vei og sjø.

– Isolasjon er ikke løsningen, sa De Gucht på en felles pressekonferanse med Georgias president Mikhail Saakasjvili.

Pågripelsene av de fire russiske offiserene har skapt store diplomatiske bølger i forholdet mellom Russland og Georgia, og Russland har blant annet hjemkalt sin ambassadør i protest.

En transportblokade kan få alvorlige konsekvenser for Georgia. Fjellandet med fem millioner innbyggere er svært avhengig av sin tidligere storebror i Sovjetunionen når det gjelder energi og andre forsyninger.

– Bølleoppførsel

President Mikhail Saakasjvili fordømte den russiske blokaden, som han karakteriserte som bølleoppførsel fra Moskva.

– Spillereglene er endret. Vi lever ikke lenger i Sovjetimperiets dager. Vi er en uavhengig og fri nasjon og burde bli respektert som det, sa han til journalister.

Utleveringen av de fire russiske offiserene betyr ikke at de er frikjent, sa Saakasjvili. – Vi har en meget solid sak om spionasje, undergraving og forsøk på å destabilisere mitt land, sa han til journalister.

– Alvorlig

Forsker Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt NUPI karakteriserer konflikten mellom Georgia og Russland som alvorlig. Den har også en internasjonal dimensjon.

Han tror Georgias ønske om medlemskap i NATO, et ønske som møter sterk skepsis i Moskva, er en viktig del av bakgrunnen for den akutte konflikten som nå har blusset opp. Georgierne anklager dessuten Russland for å støtte folk som kjemper for at Abkhasia og Sør-Ossetia skal rive seg løs fra Georgia.

– De russiske lederne gir åpen støtte til separatistene, sier Georgias utenriksminister Gela Bezjuasjvili. De to områdene i Kaukasus har i likhet med Transdnjestr-regionen i Moldova mellom Romania og Ukraina status som selvstyrte regioner, og mange georgiere betrakter Russlands fredsbevarende styrker i Abkhasia og Sør-Ossetia som parter i konfliktene der.

– Hvis Kosovo, som har vært del av Jugoslavia og deretter Serbia, får selvstendighet, kan Abkhasia og Sør-Ossetia komme til å påberope seg det samme, tror Helge Blakkisrud. Georgias reaksjoner har vært en serie «nålestikk», blant annet i form av motstand mot russisk medlemskap i Verdens handelsorganisasjon WTO, sier NUPI-forskeren til NTB.

Politi i Georgia utleverte mandag den russiske oberstløytnanten Aleksej Zavgorodnij og tre andre russiske offiserer til representanter for OSSE i Tbilisi. De fire ble arrestert i forrige uke, anklaget for spionasje. Arrestasjonene utløste krise i forholdet mellom de to tidligere sovjetlandene.
DAVID MDZINARISHVILI
Russiske soldater støttet av et panserkjøretøy vokter den russiske hærens hovedkvarter i Georgias hovedstad Tblisi mandag. Konflikten mellom Georgia og Russland tilspisset seg kraftig mandag, da russerne innstilte all samferdsel med nabolandet etter at georgierne har arrestert fire russiske offiserer og anklaget dem for spionasje. Offiserene skulle mandag sendes tilbake til Russland.
DAVID MDZINARISHVILI
OSSEs formann, Belgias utenriksminister Karel De Gucht (bak TV.) and Georgias utenriksminister Gela Bezjuasjvili (bak t.h.) følger med mens den russiske oberstløytnanten Vladimir Baranov mandag blir overlevert til OSSE-representanter i Tbilisi. Sammen med tre andre russiske offiserer ble han i forrige uke arrestert i Georgia, anklaget for spionasje. Arrestasjonen utløste krise i forholdet mellom de to tidligere sovjetstatene.
DAVID MDZINARISHVILI