Tungt bevæpnet opprørspoliti satte en stopper for marsjen de nasjonalistiske kreftene hadde planlagt, men opptil 2.000 mennesker kom likevel sammen til en demonstrasjon ved T-banestasjonen Park Kulturij i Moskva sentrum lørdag.

Forsamlingen inneholdt alt fra unge studenter og menn fra arbeiderklassen til ortodokse bestemødre.

– Vi forlanger å bli kvitt illegale innvandrere. De tar jobbene våre og bringer med seg narkotika og terrorisme, sa Irina Saveleva, parlamentariker for det nasjonalistiske partiet Rodina.

Mens noen av demonstrantene gjorde nazihilsen og var iført skjerf med hakekors, bar andre på russiskortodokse kirkesymboler og ikoner. Demonstrantene ropte også patriotiske slagord, som «Russland for russere» og «Heder til det russiske folket».

Massivt politioppbud

Et massivt politioppbud var kalt ut i forbindelse med demonstrasjonen i Moskva, og flere titall personer ble pågrepet. Men aksjonen gikk stort sett fredelig for seg.

– Det er på tide å gjøre opprør. Denne aksjonen er en demonstrasjon av den nasjonale bevissthetens oppvåkning. Myndighetene er redde, sa den ultranasjonalistiske politikeren Nikolaj Kurjanovitsj.

En annen demonstrant, 21 år gamle Andrej, sa han protesterte mot det han beskrev som «russofobi» i russiske medier.

– Russerne burde ha fortrinnsrett over andre etniske grupper, sa han.

I St. Petersburg ropte de 200 menneskene som var samlet lørdag, «Lenge leve Russland».

Alternativ markering

Samtidig møttes 700 liberale aktivister og menneskerettsforkjempere til et alternativt arrangement i en annen del av Moskva. Arrangementet ble beskrevet som en antifascistisk demonstrasjon.

– Vi må protestere mot denne ideologien av løgner og hat, sa Svetlana Gannusjkina fra menneskerettsgruppen Memorial i en tale til forsamlingen.

– Fascismen slår rot med stilltiende støtte fra myndighetene, som bruker den til å tjene sine egne hensikter. Myndighetene vil ikke ta ansvaret, så det må vi gjøre, sa hun.

Ekstremisme

Offisielt feirer russerne 4. november at Moskva ble frigjort fra polske invasjonsstyrker i 1612 av grupper av frivillige russiske styrker som sluttet seg sammen i hovedstaden.

Men ultranasjonalistiske grupper benyttet dagen til å arrangere protestmarsjer i en rekke byer, fra Vladivostok i øst til St. Petersburg i vest.

Siden Sovjetunionen falt fra hverandre, har mange russere følt en frustrasjon og bekymring for fremtiden, noe den årlige befolkningsnedgangen på 700.000 er et bevis på. Det ideologiske tomrommet som er oppstått, har ført til økt oppslutning om nynazistiske og ekstremistiske grupper. Ifølge ikke-statlige organisasjoner skal det i dag være omkring 70.000 snauskaller i Russland.

Det har også vært en sterk økning i drap og voldshandlinger som antas å være rasistisk motivert i Russland den siste tiden.

Russisk politi pågriper en ung mann som deltok da nasjonalister og nynazister demonstrerte i St. Petersburg lørdag.
ALEXANDER DEMIANCHUK
En høyreradikal russer hever høyrearmen og gjør nazihilsen foran en gruppe antirasistiske demonstranter under et arrangement i St. Petersburg. Nynazister og nasjonalister demonstrerte i en rekke russiske byer lørdag.
ALEXANDER DEMIANCHUK