Mange russere sørger over Mirs endelikt tidlig i mars. Romstasjonen har siden oppskytningen i 1986 vært et symbol på landets status som supermakt. Nylig demonstrerte et hundretalls personer i Moskva mot planene. Demonstrantene hevder drivstoffet, som nylig er brakt til romstasjonen, burde løfte stasjonen i stedet for å styrte den, rapporterer nyhetsbyrået Itar-Tass.

Det store antallet rekorder Mir har satt for aktiviteter i rommet har bidratt til den nasjonale stoltheten. Mange føler også at Russland ikke er blant de viktigste aktørene i Den Internasjonale Romstasjonen (ISS). De frykter at Russlands teknologiske utvikling vil lide under fraværet av Mir, skriver BBC News.

Myndighetene argumenterer imidlertid med at det internasjonale samarbeidet som ISS representerer vil stimulere russisk teknologi og økonomi.

Mir nærmer seg jorden med et gjennomsnitt på 750 meter om dagen, ved hjelp av naturlig kraft. Bakkekontrollen fyrer opp rakettene og gir romstasjonen det siste dyttet når den er nærmere atmosfæren.

Mye av Mir brenner opp før den når Jorden, men ganske store deler vil nå planeten. Russiske romfartsmyndigheter beregner nedstyrtningen slik at restene etter planen treffer et øde område i Stillehavet.(Origo)