– Det russiske omlastingsfartøyet «Dmitrij Pokramovitsj» er ilagt bøter og inndragninger på 1,25 millioner kroner. Fiskefartøyet «Kapitan Gorbatsjov» har fått bøter og inndragning på 900.000 kroner. I tillegg er begge kapteinene ilagt bøter på 5.000 kroner hver, opplyser informasjonsrådgiver Synnøve Haga hos Sysselmannen til NTB.

Vil ikke betale

Men rederiet som eier «Kapitan Gorbatsjov» nekter ifølge NRK Troms og Finnmark å betale boten. Rederiets viseadministrerende direktør Viktor Loshevskij ba den russiske forhandlingsdelegasjonen til de norsk-russiske fiskeriforhandlingene om å løse problemet på en politisk og diplomatisk måte.

– Denne saken vil aldri kunne få noe i fiskeriforhandlingene å gjøre, sier assisterende sysselmann på Svalbard, Rune Bård Hansen, til NTB.

At denne saken ikke kom til å bli diskutert under forhandlingene, bekreftet også den russiske delegasjonen i Kaliningrad onsdag.

Viktor Loshevskij hevder ifølge NRK at de ikke har brutt noen russiske lover, og at de bare følger pålegg fra russiske myndigheter og russisk kystvakt i vernesonen ved Svalbard.

Men Hansen skjønner ikke hva Loshevskij snakker om, siden saken med de to russiske fartøyene slett ikke handler om den omstridte vernesonen, men om norsk territorialfarvann, der Norge har full suverenitet.

Forkynte bøter

Båtene ligger fremdeles i arrest ved Bjørnøya, og representanter for Sysselmannen dro onsdag formiddag i helikopter fra Longyearbyen til arrestantene for å forkynne bøtene. Onsdag kveld var representantene i ferd med å besøke de to fartøyene, som skipperne nekter å forlate.

– Garantikravet står ved lag. Den skal stilles for at norske myndigheter har en sikkerhet for at beløpet skal betales, sier Rune Bård Hansen.

De to russiske skipene ble sist lørdag observert da de drev med omlasting av fisk innenfor norsk territorialfarvann utenfor Bjørnøya. En rutineinspeksjon avdekket at de ikke hadde meldt omlastingen etter reglene.

Kystvaktskipene «Nordkapp» og «Svalbard» ligger ved arrestantene som siden lørdag har vært ankret opp utenfor Bjørnøya.