Kasparov og flere andre kritikere av president Vladimir Putin ble pågrepet lørdag mens de deltok i en demonstrasjon mot regimet i Kreml.

Om lag 3.000 mennesker deltok i demonstrasjonen, som ble organisert av koalisjonsgruppen Et annet Russland, en paraplyorganisasjon for russiske opposisjonspartier. Gruppen ledes av Kasparov, og blant medlemmene finnes alt fra liberale tilhengere av det frie marked til ihuga anarkister.

Frihet

Opprørspoliti ble satt inn mot demonstrantene og pågrep flere mennesker idet demonstrantene forsøkte å marsjere til kontorene til den russiske valgkommisjonen, som har nektet Et annet Russland å delta i valget 2. desember.

Kasparov og en av hans livvakter ble pågrepet og tvunget inn i en politibuss som deretter kjørte vekk. Flere hundre demonstranter havnet i håndgemeng med politiet etter at Kasparov var tatt.

– Frihet, frihet, ropte Kasparovs tilhenger da politibussen kjørte i vei, melder nyhetsbyrået AFP.

– Nødvendig

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax sier myndighetene i Moskva at det var «nødvendig å verne allmennheten mot provokasjoner fra opposisjonen». Borgermesteren i Moskva, Jurij Lusjkov er blant dem som støtter president Vladimir Putin.

En av de andre opposisjonelle som ble tatt var Lev Ponomarjov, en kjent forkjemper for menneskerettigheter. Han sa til journalister i telefon at han ble angrepet av opprørspolitiet.

– De slepte meg langs bakken og kastet meg inn i en buss, forteller han.

Ponomarjov sa til Interfax at politiet hadde «krenket menneskerettighetene på det groveste».

Opposisjonslederen Garri Kasparov ble pågrepet under en demonstrasjon i Moskva lørdag. Partiet til Kasparov er nektet å delta i valget 2. desember, og om lag 3.000 tilhengere av opposisjonsgruppen demonstrerte mot makthaverne i Kreml da politiet gikk til aksjon.
SERGEI KARPUKHIN
STRINGER/RUSSIA