LUDMILA KNAPSTAD

Aleksander Kanonykhin (37) ble tatt på grensen mot Canada under et desperat forsøk på å forlate landet han har bodd i de siste 11 år.

37-åringen var en av de første millionærene i den postsovjetiske staten. Han kjøpte den første Mercedes 600 i landet, og i begynnelse av 90-årene var hans Allrussisk Børsbank en av de mest innflytelsesrike og suksessrike. Han ble bankier på samme måte som Yukos-toppen Mikhail Khodorkovskij — etter å ha jobbet i Komsomol.

Hans formue er beregnet til 300 mill dollar. Russiske myndigheter anklager ham for å ha stjålet 8 millioner dollar fra sin egen bank. Dette mener Kanonykhin er absurd, og hevder han forfølges på grunn av sitt samarbeid med Khodorkovskij og avsløringene om Yukos

Det finnes fakta for Aleksander Kanonykhin i 1991 finansierte valgkampen til Boris Jeltsin. Ett år senere fikk han en rekke problemer med sine bankmedarbeidere som tidligere jobbet hovedsakelig i KGB. Han var nødt til å flytte til Ungarn, der han ble kidnappet av sine tidligere medarbeidene og ble tvunget trekke seg ut av banken.

Han klarte å rømme fra Ungarn til USA. Til 1996 nektet USA å utlevere ham til Russland. Staten har forklart dette med mangel på en utleveringsavtale mellom de to landene. Moskva svarte med å fortelle USA at Kanonykhin bor i USA med et utgått visum. Dermed havnet russeren i fengsel og startet en lang og slitsom kamp for å få bli i Amerika.

I 1999 fikk Aleksander Kanonykhin politisk asyl i USA. Russland reagerte på dette med et krav om å frata han statusen. Etter tre års behandling av saken ombestemte amerikanere seg høsten 2003 og ba Aleksander sammen med konen å forlate landet. Bankieren ble sjokkert over avgjørelsen og prøvde å søke asyl i et annet land. Han fikk vite at han kunne ha hell i Canada, og 18. desember prøvde han å krysse grensen. Men da han stod i kø for å betale avgift, ble han arrestert.

Siden har han sittet i fengsel i Virgina. Aleksander Kanonykhin har selv ringt til BBC fra fengselet for å fortelle dette. Onsdag kommer saken opp for retten. Selv mener han at han neppe unngår å bli utlevert til Russland.

— Jeg er dypt rystet over at retten i sin uttalelse skriver at det ikke eeksisterer politisk forfølgelse i Russland. Særlig ironisk lyder det akkurat nå, når hele verden snakker om en ny bølge av politiske represalier mot forretningsfolk, som tillot seg uttale seg.