Vladimir Putin har styrt Russland med jernhånd i 15 år, men russerne er alt annet enn lei. I følge det statlige meningsmålingsbyrået Public Opinion Research Center ( VTsIOM ) har Putin de siste årene hatt en stabil oppslutning på rundt 60 prosent

Den siste målingen ble tatt opp de to første dagene i mars, da OL i Sotsji akkurat var over og russiske styrker strammet grepet på Krim. Da svarte 68 prosent at Putin hadde gjort en god jobb. Det var den høyeste oppslutning siden mai 2012.

Støtter aksjonen på Krim

En grunn til den økte oppslutningen er tilstedeværelsen i Ukraina. Over 70 prosent sier russerne bør være mer aktiv for å forsvare interessene på Krim.

Under 20 prosent mener det beste er å ikke havne i konflikt med myndighetene i Kiev.

På meningsmålingsbyråets egen hjemmeside vurderer professor Alexei Martynov hvorfor Putin år etter år står så sterkt blant russerne.

— Hvis en politiker lover å gjøre noe, men ikke gjennomfører det, vil oppslutningen falle, konstaterer han.

Alexei Martyrnov viser til at det skjedde med Frankrikes president Francois Hollande som har falt fra 61 prosent til 21 prosent. Italias statsminister Mario Monti som på meningsmålingene har stupt fra 71 prosent til 20 prosent . Men Tysklands forbundskansler Angela Merkel lovet aldri gull og grønne skoger, og har derfor klart å beholde en oppslutning på rundt 50 prosent.

Russerne vil ha stabilitet

— Det samme gjelder Putin. I en urolig verden med økonomiske og etniske problemer, verdsetter russerne stabilitet. En robust og stabil regjering gir folk flest færre bekymringer, mener Alexei Martyrnov.

Dette i motsetning til amerikanerne:

— Støtten til USAs president Barack Obama svinger avhengig av bensinprisene, tornadoer og debatter i Kongressen. Amerikanerne er for det meste opptatt med sine egne liv, og bryr seg lite for internasjonale relasjoner, hevder Alexei Martynov.