Men med massearrestasjoner av opposisjonsledere, meldinger fra sykehusene om folk med avkuttede fingre som var rundjult av ZANU-militsen, og frykt for å miste et allerede spinkelt utkomme, er det ikke til å undres at folk flest vokter seg vel for å tale Robert Mugabe imot.

Onsdag sto det 2-0 til president Mugabe og regjeringspartiet ZANU-PF i den tilsynelatende endeløse tvekampen om valgresultatene fra valget 29. mars.

Valgkommisjonen har beordret omtelling i 23 valgkretser og nektet å offentliggjøre resultatene fra presidentvalgets første runde. Høyesterett har nektet å pålegge valgkommisjonen å offentliggjøre resultatene. Og pålagt opposisjonspartiet MDC å betale saksomkostninger.

Dette kan ikke være annet enn demokrati på zimbabwansk.

SOM OM DET IKKE er nok: Det tilsynelatende flertallet i Zimbabwe, anført av Bevegelsen for demokratisk endring (MDC) og lederen Morgan Tsvangirai finner liten effektiv støtte i SADC, den regionale samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika.

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki skal gjøre et nytt forsøk på å forene partene, men han er, som CMIs seniorforsker Elling Tjønneland påpeker, lite villig til å profilere landet sitt som en regional stormakt. Tjønneland befinner seg nå i Sør-Afrika.

Og kanskje minst av alt: Thabo Mbeki vil ikke sette den siste gjenlevende dinosaur fra frigjøringskampen i det sørlige Afrika, Robert Mugabe, på plass.

Kanskje har det sammenheng med at det i SADC-landene er en frykt for at «nye» Zimbabwe skal bli for demokratisk om Tsvangirai og MDC overtar makten. Men det er verdt å merke seg at ANC, der Mbeki har måttet gi fra seg formannsvervet, har et noe avvikende syn fra regjeringen, når det gjelder støtten til opposisjonen i Zimbabwe.

I en uttalelse tirsdag sa ANC at Zimbabwe «er i krise». Det er ord som Mbeki ikke har tatt i sin munn.

MEGET MOT VILJEN til Sør-Afrikas FN-ambassadør Dumisani Kumalo er den mildt sagt uryddige situasjonen i Zimbabwe havnet på bordet til Sikkerhetsrådet. Som denne måneden ledes av Kumalo.

Nå er det ikke så mye Sikkerhetsrådet kan foreta seg — utover å komme med en oppfordring om å legge frem valgresultatene. Men Sør-Afrikas president Thabo Mbeki ble nok konfrontert med sin manglende håndfasthet overfor Mugabe og ZANU-PF under behandlingen sent i går kveld og i natt.

STATENS KONTROLL med mediene hevdes å være en viktig årsak til den manglende oppslutningen om generalstreiken.

Men det er også et faktum at ZANU-PFs undertrykkelsesapparat er i full gang med «forberedelsene» til den andre valgomgangen partiet venter skal bli resultatet av nytellingen av stemmene.

I løpet av de siste dagene er det meldt om at to sentrale opposisjonelle er drept i sine hjemmeregioner, folk blir rundjult og det er gått ut meldinger om at det blir slått hardt ned på «møter med flere enn to deltagere».

Og det skjer: Onsdag rapporterte en av mine venner i Harare etter et besøk på et sykehus at han hadde sett mellom femti og hundre lemlestede personer, blant annet med avkuttede fingre. Visstnok en vanlig straffemetode om man ikke er «rettroende».

NETTOPP KORTET med ny valgomgang er det Robert Mugabe og hans medspillere satser høyest på.

For når velgerne ser, i tillegg til soldater og sikkerhetsstyrker med hevede køller, at intet skjer, kan det bre seg en følelse av at «det nytter ikke å stemme annerledes enn ved valget i 2005».

Foruten at ZANU-PF har god erfaring med å «rigge» innholdet i valgurnene. Gjeldende visdom, både i Zimbabwe og i regionen, er at valgresultat kom som et sjokk både på Mugabe og ZANU-PF. Der hadde man tatt seieren på forskudd.

Og som Elling Tjønneland sier basert på de kjente resultater: - Selv i en ny valgomgang kan det bli vanskelig å utjevne stemmetallene, slik at en Mugabe-seier blir sannsynlig.

Vi snakker altså om en teknisk valgseier. Eller valgkupp.

Og de som venter et blodig opprør i Zimbabwe kan antagelig vente lenge. Folk flest er blitt for vante til at «makta rår».

Hva synes du om situasjonen i Zimbabwe? Si din mening her.

VOLD MOT OPPOSISJONEN: I Zimbabwe er resultatet av presidentvalget ennå ikke offentliggjort. Undertrykkelsesapparatet til Mugabes parti ZANU-PF er i full gang med «forberedelsene» til en valgomgang nr to.
SIPHIWE SIBEKO