Samtidig er det kommet frem at en annen gruppe i februar ville angripe EU-parlamentet med nervegass.

Opprulling

Et europeisk nettverk av fundamentalistiske terrorister er under opprulling i Frankrike, Nederland og Belgia. Også i Tyskland, Storbritannia, Spania og Italia følger politiet sporene etter flere menn som er mistenkt for å stå i kontakt med bin Laden.

Det er foreløpig foretatt seks anholdelser, og i går møttes undersøkelsesdommere fra de tre land i Brussel for å utveksle opplysninger. To terrorister ble anholdt torsdag i en av Brussels fornemme forsteder. Her fant politiet sprengstoff, to israelske Uzi-maskinpistoler, en liste over amerikanske mål i Europa og dokumenter, som beviser en forbindelse til Osama bin Laden i Afghanistan.

Fra Nord-Afrika

De anholdte ser ikke ut til å ha hatt kjennskap til terrorangrepene i USA, men saken viser at det kan eksistere fundamentalistiske terrorceller stort sett alle steder. Samtidig benytter belgisk, hollandsk og fransk etterretningstjeneste anledningen til å fortelle om flere vellykkede operasjoner — for dermed å vise at det kan la seg gjøre å stoppe terrorister, før de slår til.

De tre lands hemmelige tjenester har samarbeidet i flere år for å avdekke gruppens aktiviteter. Ytterligere fire menn ble torsdag anholdt i Rotterdam. De tilhører alle en gruppe ved navn "Takfir wa Hijra", som ifølge belgisk etterretningstjeneste er en fundamentalistisk bevegelse med røtter i Afghanistan og Egypt. To medlemmer av samme gruppe ble arrestert i 1998 i Sveits på en arrestordre fra fransk politi, som mente at mennene planla angrep i Frankrike i samarbeid med GIA, en islamsk terrorgruppe fra Algerie.

Alle anholdte er innvandrere fra nordafrikanske land, men flere av dem hadde enten fransk eller belgisk statsborgerskap. Blant deres mulige mål var den amerikanske ambassaden i Paris.

Krititiserte britene

Etterforskningen startet helt tilbake i 1995 som ledd i de franske myndigheters kamp mot GIAs bombeattentater i Frankrike.

— Vårt mål er å nøytralisere alle islamister, som ifølge våre opplysninger er blitt utdannet i Afghanistan, sendt til Bosnia eller Tsjetsjenia, og som bekjenner seg en internasjonal Jihad, sier en kilde fra det franske antiterrorkorps til avisen Libération.

Franskmennene har tidligere kritisert britene fordi de i 1999 nektet å utlevere en algerier som var mistenkt for å finansiere GIAs bombekampanje. Samarbeidet med tyske myndigheter har til gjengjeld gått bra. Her smykker man seg med at det i desember 2000 lyktes å anholde fundamentalister i Frankfurt, som planla et attentat mot katedralen i Strasbourg.

Ifølge den britiske avisen Sunday Telegraph skal tysk politi også ha æren for å ha forhindret et giftgassangrep rettet mot EU-parlamentet. Seks menn som også opererte fra Frankfurt, ble anholdt i februar, og de hadde åpenbart i sinne å slippe nervegassen sarin ut i parlamentsbygningen og forgifte alle parlamentsmedlemmene.

Celler på spansekysten

Anslaget skulle være det første i en rekke mot viktige bygninger over hele Europa, blant annet i Milano og Frankfurt. De anholdte i Tyskland samarbeidet med en gruppe i England, og de skulle alle ha vært direkte kontrollert av Osama bin Laden.

Sjefen for EUs politisamarbeid, Jürgen Storbeck, kritiserer EU-landene for å være for dårlige til å utveksle opplysninger om terrorister. Europol har etter angrepene i USA nedsatt en særlig antiterrorgruppe med 11 medlemmer, men Jürgen Storbeck ser gjerne ordningen gjort permanent og utvidet, så Europol kan virke som informasjonssentral om islamske terrorister.

Den spanske avisen La Razon skriver mandag at Osama bin Laden skal ha etablert en rekke sovende terroristceller på spanskekysten. Nettverket skal består av medlemmer fra algeriske og marokkanske islamske fundamentalistiske grupper, med baser i Alicante, Almeria og Malaga. Bin Laden skal benytte spanskekysten som en forbindelses for personer og informasjon mellom Nord-Afrika og Europa, skriver avisen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

Av PIERRE COLLIGNON, Brussel

LETER ETTER SPOR: FBI-etterforskere undersøker mulig bevismateriale i et hus i Florida, der man tror noen av terrorsaksjonens bakmenn bodde. Over hele verden er personer som angivelig skal tilhøre bin Ladens terrornettverk innbrakt og forhørt.
FOTO: COLIN BRALEY, REUTERS