Polens visehelseminister Aleksander Nauman har sagt at påtalemyndigheten kan komme til å kreve åpning av graver i tilfeller der man mistenker drap.

Den makabre likhandelssaken ble rullet opp da ektemannen til en kvinne som hadde dødd i sitt hjem, tok kontakt med avisen Gazeta Wyborcza. Han ba avisen undersøke hva det kunne komme av at begravelsesagenten sto på døren mindre enn en halvtime etter at hans kone døde, og ambulansen hadde reist av gårde med henne.

Etter et par måneders undersøkende journalistikk, trykket avisen onsdag en artikkel som har sjokkert Polen.

Ambulansepersonell, og til og med leger, skal ha hatt avtaler med begravelsesbyråer. Disse betaler opp til 4.500 kroner for rask informasjon om personer som har dødd og hvor de pårørende befinner seg.

Nekrobusiness

Ifølge Aleksander Nauman har denne "nekrobusinessen" pågått over lengre tid over hele landet. Ambulansepersonell og leger har tatt betalt for å informere begravelsesbyråene. I en del tilfeller har begravelsesbyråene hatt egne agenter inne på sykehusene.

I Lodz i det sentrale Polen, skal denne handelen, som de kaller "skinnhandel" ha vært svært utbredt. Minst seks begravelsesbyråer skal ha vært aktive i handelen med døde.

Konkurransen skal ha blitt så sterk mellom begravelsesbyråene i Lodz, at sjefen for ett av dem skal ha betalt leiemordere for å ta livet av konkurrenten.

Tatt liv

Men det er også sterk mistanke om at ambulansepersonell ikke bare har solgt sin kunnskap om hvem som har dødd, men også aktivt bidratt til å ta livet av mennesker. Ofrene skal ha fått en sprøyte med middelet Pavulon. Dersom det gis til en pasient som ikke ligger i respirator eller får annen pustehjelp, vil det føre til en smertefull død på grunn av pustevansker.

Det polske kriminalpolitiet har fastslått at store partier Pavulon er brukt av spesielt to ambulansepatruljer i Lodz.

Trolig har de kunne kjøpe Pavulon på kveldstid, når kontrollen er slappere. Et ambulanseteam kvitterte ut ti ampuller Pavulon på en gang. Vanligvis er det bare narkoseleger som kan bruke Pavulon.

(NTB)