Natt til 1. april trakk mange ikke-røykere i New York et lettelsens sukk, mens de nikotinhungrige nøt sine siste magedrag på et utested i The Big Apple. Nå kan det se ut til at røykerne heller holder seg hjemme enn å sosialisere seg på røykfrie barer og spisesteder.

Oppsigelser

Nesten halvannen måned senere har nemlig omsetningen falt med opp til 50 prosent enkelte steder. Det hevder avisen The New York Post, som har tatt en ringerunde til 50 av storbyens sjenkesteder. Alt fra den minste pub til den mest luksuriøse restaurant er sjekket.

Resultatet er viser at omsetningen gjennomsnittlig har falt med 30 prosent etter innføringen av røykeforbudet. Hardest rammet er de lokale barer og puber. Flere av stedene oppgir at de har vært nødt til å si opp ansatte eller kutte ned på arbeidstiden.

Taper stort

— New Yorks myndigheter har stukket en kniv i ryggen på en næring som holder oppe hele byen. Dette var en blomstrende næring som genererte mye penger til New York - og de har drept den, sier Bill O'Donnell fra Village's Corner Bistro til New York Post..

Også kjente restauranter som Four Seasons har tapt stort, opp til 40 prosent.

— De gjestene som liker å nyte et godt glass vin til en sigarett eller en sigar blir ikke like lenge som før, sier Alex von Bidderm eier av Four Seasons, til New York Post.

Hardt slag mot utsatt næring

Røyeforbudet kom på et særdeles uheldig tidspunkt for bar- og restaurantnæringen i New York. Etter terroranslagene 11. september har besøket minsket kraftig. Samtidig går ikke akkurat den amerikanske økonomien på skinner for tiden. Røykeforbudet slår derfor ekstra hardt mot en næring som omsetter for om lag 80 milliarder kroner i året.

Fra 1. januar 2004 er det slutt på utelivsrøyken i Norge, Også i Sverige vurderer politikerne å innføre røykeforbud fra årsskiftet.

SLUTT: Det blir slutt på utelivsrøyken også i Norge fra årsskiftet.
FOTO: SCANPIX