Inntil sist måned var Eric Besson en viktig mann for sosialistenes presidentkandidat Ségolène Royal, som hennes økonomiske strateg.

Men parlamentarikeren og forretningsmannen følte ikke at han ble hørt da Royal formulerte sine 100 punkt for hva som må gjøres med Frankrike, og gikk av i protest.

Ukene som arbeidsledig har 46-åringen brukt bak skrivebordet. Neste uke kommer boken «Hvem er fru Royal?».

Svaret er ikke hyggelig for Royal: Hun er en selvopptatt demagog og bare ute etter personlig makt, koste hva det koste vil, ifølge den tidligere rådgiveren.

I et intervju før helgen stemplet Besson Royal som helt inkompetent. Påstanden hennes om at hun lyttet til råd fra velgerne før hun formulerte sitt program, avskriver han som ren løgn og «en stor vits».

Han trekker paralleller til regimer i Latin-Amerika for å beskrive Royals retorikk og maktvilje, og sa at han inderlig håper hun ikke blir president, både på vegne av sitt land og sine barn. Besson beskriver henne som en gammeldags og forstokket sosialist uten evne eller vilje til reformer, stikk i strid med det bildet Royal prøver å skape av seg selv.

At Besson (46) ikke lenger går over ens med Royal, har vært kjent siden han hoppet av valgkampen i februar. Boktittelen spiller på hvordan Ségolène Royal prøvde å latterliggjøre Bessons avgang den gangen, da hun spurte om noen i hele tatt hadde hørt om ham.

Royals valgkampstab har prøvd å bagatellisere ekspress-bokutgivelsen som et rent hevnangrep fra en bitter mann. Boken kommer likevel ikke beleilig.

Royals valgkamp er blitt skjemmet av blemmer og uheldige uttalelser fra kandidaten, og hovedmotstander Nicolas Sarkozy har prøvd å stemple henne som en politisk lettvekter med fin fasade og lite innhold. Besson fyrer oppunder så godt han kan.