– Som president vil jeg være en garantist for en nøytral stat. Jeg er en uavhengig kvinne, på samme måte som dere er et uavhengig folk, sa Royal sent søndag kveld.

Det var en klar invitasjon til alle de velgerne som stemte på andre kandidater på venstresiden og sentrumskandidaten François Bayrou i første omgang av det franske presidentvalget søndag.

Royal er avhengig av støtte fra mange velgere utenfor sitt eget parti for å kunne matche høyrekandidaten Nicolas Sarkozy i finaleomgangen søndag 6. mai.

Som Sarkozy sa også Royal at franskmennene nå står overfor et klart valg mellom to ulike politiske prosjekter. Hun tok til orde for å reformere Frankrike uten brutalitet. Det var en klar referanse til den politikken hun mener Sarkozy står for.

– Jeg ønsker ikke et Frankrike dominert av den sterkestes rett, sa en alvorsfylt Royal, og la til at hun nekter å «dyrke frykten», slik hun anklager Sarkozy for å gjøre.

Royal gjentok også søndag kveld sitt løfte om å avholde en ny folkeavstemning i Frankrike dersom EU kommer opp med et nytt forslag til grunnlovstraktat.