Royal, Sosialistpartiets kandidat ved presidentvalget, ble politisk stjerne takket være en svært personlig stil. Den 53 år gamle tidligere miljøvernministeren tok store deler av den franske nasjonen med storm da hun nokså uventet vant sosialistenes nominasjon.

Hun lover en politisk kursendring og sier hun vil vri samfunnsroret om mot venstre. Men samtidig har hun en elitepreget bakgrunn med topputdanning fra administrasjonsskolen ENA, fortid som rådgiver for president François Mitterrand og erfaring fra flere ministerposter.

I en nasjon der det ytre teller – seriøse franske kvinner og menn bryr seg om hvordan de ser ut – får Royal uttelling for smakfulle klær og en elegant opptreden. Hennes motstandere kaller henne en beinhard maktpolitiker, smilene og den vennlige stilen til tross.

Ségolène Royal er firebarnsmor og samboer med sosialistlederen François Hollande. Allerede som tenåring viste hun evne og vilje til kamp da hun brøt med sin autoritære far, og hun har vist en påfallende mangel på respekt for den sosialistiske lærens «hellige kuer».

REGIS DUVIGNAU