LEIF GULLSTEIN

Se bildene fra testen

Stedet er politiets hundegård på Flesland. I flere timer har Håkon og den vel ett år gamle springer spanieltispen Roxy blitt testet av politiførstebetjent Gunnar Rasmussen ved Bergen politikammers hundetjeneste. Resultatet vil avgjøre Roxys fremtid.

Mye trening

— Jeg fikk Roxy i november i fjor og fra første dag har vi jobbet målrettet med å forberede henne for aktiv tjeneste, sier Håkon Ingul som er førstebetjent ved Bergen landsfengsel.

Han forteller at han har oppsøkt miljøer som stiller store krav til hundens mentale styrke. Han har fått Roxy til å klatre på ustødige og glatte underlag, gått i høyder og i trange rom. Han har værti motorrommet på store båter og i verksteder. I tillegg har han jobbet med utvikling av hundens søksevner.

Målet er at Roxy skal godkjennes som narkohund i april neste år. Det forutsetter knallhard trening som avsluttes med et tre ukers kurs ved politihøyskolen på Kongsvinger. En eventuell godkjenning kommer i slutten av denne kursperioden. Da vil Roxy være trent til å avsløre selv ørsmå mengder av de fleste narkotiske stoffer som er i omløp.

Fant cannabis

Håkon Ingul har allerede en godkjent hund, working spanielen Herbie. Men han jobber på overtid og skulle egentlig vært pensjonert. Herbie har fått dispensasjon fra aldersbestemmelsene og ble regodkjent for et år til våren 2004. Det er derfor viktig at Roxy består denne testen, slik at hun kan overta i april.

— Herbie startet dagen godt. Før vi dro ut får å teste Roxy påviste han 0,2 gram cannabis på en celle i Bergen landsfengsel, sier Ingul fornøyd.

I oktober 1995 kom Herbie til Norge, halvannet år gammel. Han var trent i å finne narkotika og i sporsøk av Londons Metropolitan Police School. Siden har han vært hos Håkon.

— Tidligere var det mulig å importere ferdig trente hunder fra Metropolitan, men etter 11. september har amerikanerne kjøpt opp det som er å oppdrive av slike hunder. Så nå må vi bygge opp hundene fra grunnen av her hjemme, sier Ingul.

Stort ansvarsområde

Håkon Ingul tilhører Fengselsvesenets Region Vest og skal dekke området mellom Osterøy og Molde.

— Mesteparten av arbeidet foregår innenfor murene eller i tilknytning til innsattes aktiviteter. Vi søker igjennom celler, verksteder og oppholdsrom. Et annet eksempel er gjennomsøking av bil når en straffedømt møter til soning.

— I tillegg samarbeider vi med politi og tollvesen.

Dommen

— Jeg er usikker på hvordan Roxy klarte seg, sier Ingul, men jeg føler det gikk bra. Består hun ikke denne testen er ti måneders arbeid forgjeves og jeg må starte på nytt med en ny hund. Da må Roxy omplasseres.

Gunnar Rasmussen kommer inn i rommet. Han setter seg ned, går igjennom testen moment for moment og konkluderer: Roxy anbefales for videre tjeneste.

BESTÅTT: Roxy klarte testen og Håkon Ingul er fornøyd med innsatsen.
SKUMMEL TEST: En skummel figur kommer farende nedover stien, Roxy skvetter til. Nå må hun vise at hun har mot nok til å gå frem å undersøke figuren når faren er over. Politiførstebetjent Gunnar Rasmussen styrer det hele.